Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Vágó Gábor kérdése az ÁFA-csalás ellen.

2013.04.15. 07:43 Írásbeli Kérdés Blog

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Kövér László úrnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján „Mit akar tenni a magas ÁFA miatt terjedő adócsalások miatt?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Kép forrása: www.adocsalas.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

Elődje kezdeményezésére világrekord szintre emelte az ÁFA szintjét, ami azt eredményezte, hogy egyre több ágazatban egyre elviselhetetlenebb finanszírozási terhet jelent az eladott áru után befizetendő ÁFA megfizetése, miközben a romló fizetési morál miatt sokára vagy alig folyik be az áru ellenértéke. A magas ÁFA szint miatt régóta ismert ágazatokban ismert az ÁFA csalás egyik módja, amikor sokszor külföldre utaztatják az árut. Ilyenkor az export után látszólag jogszerűen visszaigénylik az ÁFA-t majd az árut különböző trükkökkel visszahozzák az országba és értékesítik.

Ez a csalási forma ismert volt pl.: a számítógép alkatrészek, a gabona, a sertés, olajos magvak, fehérje növények esetében. A kormány vizsgálta és egyes ágazatokban be is vezette a fordított ÁFA fizetést így az építőiparban is. Az EU éppen most találta jogszerűtlennek a sertések esetében bevezetett fordított ÁFA-t amiről a héten el lett fogadva az új törvény.

Azonban sajtóhírek szerint a fentebb leírt Áfa csalási technika egyre terjed át újabb és újabb termékekre.  Így például a csokoládéra, cukorra, étolajra is jellemző, de már az építőiparban használható vasalapanyagokra, zártszelvényekre, betonvasra, betonhálóra is kiterjed. Szlovákiában Losoncon alakult ki ennek „logisztikai” központja a hírek szerint.

És nincs kizárva, hogy eddig nem hallott termékekre, ágazatokra is át fog terjedni.

A NAV kapacitása is véges, nem képes mindent ellenőrizni.

Mit kíván tenni ezekben az ügyekben Miniszter úr?

Felmerülhet, hogy a fent felsorolt termékek esetében is bevezetik a fordított ÁFA fizetést?

Ennyi ágazatban ennyiféle termékre kétséges a bevezethetőség, a sertések esetében is kötelezte az EU Magyarországot ennek visszavonására.

Szerepel a terveikben, hogy még ebben a ciklusban csökkentsék a 27%-os Áfa kulcsot? Felmerülhet, hogy az érintett termékeket alacsonyabb ÁFA kulcsba sorolják át bízva abban, hogy így már nem éri meg a csalás és az alacsonyabb adókulcs ellenére is nőhet az ÁFA bevétel az intézkedés fehérítő hatása miatt?

Várom miniszter úr válaszát!

Budapest, 2013. április 5.

Vágó Gábor
országgyűlési képviselő
(LMP)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr485223173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása