Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Minisztériumi válasz a szociális ellátásokat kijátszókról.

2013.09.25. 10:26 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az ön által feltett „Kik és hogyan játsszák ki a szociális ellátások rendszerét?” című írásbeli kérdéssel kapcsolatosan miniszter úr nevében és megbízásából az alábbiakról tájékoztatom.

Kép forrása: www.kormány.hu

A hatályos szabályozás szerint a szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására a jegyző, a járási hivatal és a települési ónkormányzat képviselő testülete jogosult. A jogosultságok adatai helyi szintű nyilvántartásokban lelhetőek fel. Így nem tudható, hogy egy állampolgár összességében milyen ellátásokban részesül. Országos nyilvántartás hiányában a felderítetlen, jogosulatlan igénybevételek mértéke nehezen becsülhető. Az ellátásban részesül ők túlnyomó többsége valóban jogszerűen, valódi rászorultsága alapján veszi igénybe a támogatásokat. Elsősorban velük és nem utolsósorban az adófizető polgárokkal szemben jelent méltánytalanságot, ha a szociálisan nem rászorulók is részesülnek támogatásban.

Az egységes nyilvántartási rendszer hatékony segítségére lesz az ellátásokat megállapító hatóságoknak. A rendszer bevezetésével például teljes mértékben kizárhatóvá válik, hogy valaki bejelentett lakóhelyén és esetleg bejelentett tartózkodási helyén egyaránt részesülhessen szociális ellátásban. Az ellátások jogosultsági feltételei szorosan összefüggnek.

Egyrészt egyes ellátások a később megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál jövedelemként beszámítanak, másrészt egyes ellátások egymást kizárják. A már megállapított ellátások ismerete segíti majd a hatóságokat a továbbiakra való jogosultság megállapításában is.

A tervezett nyilvántartás nagyban csökkenti a hatóságok adminisztrációs terheit, és ezzel rövidíti az ellátás megállapításához szükséges időt, tehát a rászoruló állampolgár gyorsabban jut hozzá az ellátáshoz. Az országos nyilvántartás segítséget ad majd ahhoz is, hogy az állam pontosan tudja, milyen irányzatok, folyamatok egyelhetőek meg a segélyezési rendszerben, illetve segíti a szociálpolitikai döntéshozatalt. Ezen ismeretek segítséget nyújtanak az ellátórendszer tervezése során is. Mindez alapja a korszerű állam működésének, a közpénzek hatékony felhasználásának, ami pedig minden állampolgár érdeke.

 

Budapest, 2013. szeptember 20.

Üdvözlettel:

Doncsev Andárs.bmp

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr225532685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása