Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

A vidékfejlesztési miniszter tájékoztat a Kapuvári Hús Zrt. további sorsáról.

2013.06.22. 13:06 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján K/11432. számon hozzám benyújtott „Sorsára hagyja-e a Kormány a Kapuvári Hús Zrt.-t?” című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

Kép forrása: www.index.hu

Fontosnak tartom kiemelni és megjegyezni, hogy a Kormány Gyula, Pápa és Kaposvár esetében — és ezzel egyidejűleg Kapuvárral kapcsolatban is — olyan hosszú távú megoldást kívánt találni, amely teljes mértékben megfelel mind a hazai, mind pedig az Európai Uniós szabályozásnak. Döntésének meghozatala során tisztában volt azzal, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítése kimerítheti a tiltott állami támogatás nyújtásának jogi kategóriáját, ezért is volt szükség viszonylag hosszabb időre ahhoz, hogy olyan megoldás születhessen, amely nem sérti az EU- s versenyjogi szabályokat.

Úgy vélem, hogy ezen törekvésünk igazolást is nyert. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága 2013. február 27-én kelt levelében a Gyulai Húskombinát Zrt. kapcsán arról tájékoztatott, hogy „a Bizottság szolgálatai tudomásul veszik, hogy a magyar hatóságok álláspontja szerint nem nyújtottak és nem fognak állami támogatást nyújtani a Gyulai Húskombinát Zrt. számára sem központi költségvetési forrásból, sem egyéb államháztartási forrásból, továbbá tudomásul veszik a jelenleg fennálló helyzetet, nevezetesen, hogy a vállalat felszámolási eljárás alatt áll és várhatón jogutód nélkül megszünteti gazdasági tevékenységét."

Fentiek alapján úgy vélem, ahhoz, hogy a Kapuvári Hús Zrt.-vel kapcsolatban bármilyen döntés születhessen nélkülözhetetlen, hogy az adott cég részletesen bemutassa múltbeli, jelenlegi és jövőbeni szakmai, gazdasági helyzetét. Ezek tartalmazzák ugyanis azon adatokat, amelyek alapján felmérhető, hogy az adott cég termelése a ráfordítások és a bevételek függvényében hogyan alakult.

Annak érdekében, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: VM) is valós képpel rendelkezzen a Kapuvári Hús Zrt. jelenlegi gazdasági és likviditációs helyzetéről, valamint, hogy ennek ismeretében a Kormány megfelelő koncepciót dolgozhasson ki a húsüzem további működtetésére, megkereséssel fordultam Kapuvár polgármesteréhez, illetve a húsüzem felszámolását végző felszámoló-biztoshoz.

Kép forrása: www.belfoldihirek.hu

A Kapuvári Hús Húsipari Zrt. felszámolása 2012. október 4-én, a Kapuvári Bacon Kft. felszámolása pedig 2012. december 7-én indult el, a felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A társaságok a felszámolás megindulásakor termelő tevékenységet már hónapok óta nem folytattak.

A két társaság egy telephelyen üzemelt, úgy, hogy kizárólag csak a termelési technológia sora van a két társaság között megosztva:

 - a telephelyi infrastruktúra a Kapuvári Hús Húsipari Zrt. tulajdonát képezi, ennek költségei a továbbiakban is e társaságot terhelik;

 - a Kapuvári Bacon Kft. tulajdonában kizárólag a késztermék előállítását szolgáló géppark van.

A felszámoló fő célja, hogy a telephelyet és a technológiai eszközöket egyben, üzemképes állapotban tartsa meg, elsősorban a húsüzem újraindíthatóságát és értékesíthetőségét szem előtt tartva. A felszámoló megítélése szerint ez szolgálja a hitelezői érdekeket is, illetve szakmai befektetők bevonása esetén mód nyílik a felszámolás miatti kedvezőtlen munkaerő-piaci hatások enyhítésére, és a korábbi élőállat-szállítói kapcsolatok rehabilitációjára. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódóan jelentős adósságok halmozódtak fel és további kiadások, ráfordítások szükségesek. A gyár működőképességének, újraindíthatóságának biztosítása magába foglalja az őrzésvédelem feladatain túl a hűtőházi kapacitás szinten tartását, és a műszaki állagmegóvást biztosító folyamatos műszaki felügyeletet is.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak a felszámolóknak, hanem a tárcának és természetesen a Kormánynak is az a célkitűzése, hogy a húsüzem újraindítható legyen. A fent írottakból is láthatja, hogy valóban vannak törekvések a kormányzat részéről a Kapuvári Hús Zrt. gazdasági helyzetének kezelésére. Ha nem így lenne, akkor az említett megkereséssel sem éltünk volna.

Ezzel egyidejűleg megjegyezném, hogy a Kormány az illetékes szaktárca útján minden olyan húsipari vállalkozásnak is próbál szakmai segítséget nyújtani, amelyik megkereséssel fordul akár a Kormányhoz, akár pedig közvetlenül a VM-hez. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt hónapokban a VM területileg érintett és illetékes vezetői számos megbeszélést, egyeztetést tartottak a hozzánk forduló vállalkozások vezetőivel, amely megbeszélések gyakorta gyárlátogatással is társultak. Felkérésemre a VM részéről dr. Budai Gyula parlamenti államtitkár úr személyes látogatást tett Kálmánházán a Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft-nél, valamint Felsőzsolcán a Sajó -Hús Kft-nél, illetve hivatalában fogadta – a gyulai, a pápai és a kaposvári húsipari vállalkozások képviselői mellett – a törökszentmiklósi Surján-Hús Kft. ügyvezető igazgatóját, valamint a sátoraljaújhelyi Zemplén-Hús Kft. érdekében eljáró sátoraljaújhelyi polgármestert.

Tisztelt Képviselő Asszony is láthatja, hogy a Kormány nem csak azon húsipari vállalkozások működésének biztosításában és fenntartásában kíván szakmai segítséget, támogatást nyújtani, amelyek nagy múlttal, elismert cégnévvel rendelkeznek.

További kérdésére válaszolva jelzem, hogy a VM a kormányzaton belül folyamatosan tárja fel azokat a lehetőségeket, amelyek az élelmiszeripar megújulását, versenyképességének javítását segíthetik. Ennek keretében lehetőség van:

 - nemzeti támogatásokra (pl.: sertés és baromfi állatjóléti támogatás, állati hulla elszállítás, állatbetegségek leküzdése és megelőzése, rendezett piaci kapcsolatok támogatása, nemzeti kiegészítő támogatások);

 - EU-s támogatásra (pl.: export visszatérítés, intervenció, magántárolás);

 - valamint fennállnak kedvezményes hitellehetőségek is.

Megjegyzem továbbá, hogy 2011 novemberében alakult meg az a tárcaközi munkabizottság, amelynek legfőbb feladata, hogy feltérképezzen és összehangoljon minden, az egyes kormányzati szerveknél végzett olyan tevékenységet, amelyben bármilyen szinten megjelennek az élelmiszer-feldolgozó ágazatot érintő szabályozások, intézkedések. A munkabizottság munkájának eredményeként előterjesztés készült a Kormány számára, amely vázolta az ágazat helyzetét, és meghatározta az élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javításához szükséges legsürgősebb kormányzati intézkedéseket.

A legsürgősebb kiemelt tevékenységek között kidolgozásra került az élelmiszerfeldolgozó vállalkozások számára igénybe vehető forgóeszköz hitelre vonatkozó Kormány-előterjesztés, illetve a tárcán belül folyamatban van a komplex élelmiszeripar-fejlesztési csomag kidolgozása a KAP 2020 vidékfejlesztési programhoz, amelynek keretében lényegesen magasabb beruházási forrás juthat az ágazat szereplőinek. Fentieken túl a magas hozzáadott értékű és feldolgozottsági szintű élelmiszeripari termékek és italok export értékesítését elősegítő programok, rendezvények szervezése is folyamatosan történik.

Úgy vélem, mindezek alapján Képviselő Asszony számára is nyilvánvaló lehet, hogy sem a Kapuvári Hús Zrt. sem az alkalmazottak, sem pedig a beszállítók sors a nincs megpecsételve.

www.hir24.hu

Már csak azért sincs, mert a foglalkoztatottság fenntartása az a terület, amely iránt a Kormány minden kétséget kizáróan elkötelezett. Ezért is törekszik arra, hogy olyan húsipari vállalkozás működésének biztosítását is segítsége, amelyek például még nem rendelkeznek díjnyertes termékkel, de kifogástalan szakmai múltjuk alapján fontos szereplői az ágazatnak, és ezáltal rendkívül nagy szerepet töltenek be az adott térség foglalkoztatottságának biztosításában.

Képviselői tevékenységéhez további sok sikert kívánva megköszönöm, hogy kérdéseivel is segíti munkánkat.

 

Budapest, 2013. június 19.

Üdvözlettel:

Dr. Fazekas Sándor
vidékfejlesztési miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr675373375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása