Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

A Nemzetgazdasági Miniszter válasza a közmunkacsapda fenntartásáról.

2013.06.14. 10:47 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Válasz a K/11314. számú írásbeli kérdésre „Kinek érdeke a közmunkacsapda fenntartása?

oligarcha.jpg

A Kormány a közfoglalkoztatást – a Magyar Munka Tervben foglaltakkal összhangban – csupán időleges, átmeneti foglalkoztatáspolitikai eszköznek tekinti, és ennek megfelelően működteti. A közfoglalkoztatás elsődleges célja, hogy a munka nélkül lévőket visszavezesse a munka világába, többek között a képzési és oktatási programok révén.

Ugyanezt a célt szolgálják a Kormány azon intézkedései, amelyek a versenyszféra munkahelyteremtő képességének erősítését célozzák. A Kormány elkötelezett a gazdálkodó szektor támogatása mellett. Ez a törekvésünk összhangban van az európai célkitűzésekkel, hiszen az elkövetkező 2014-2020 közötti tervezési időszakban az Európai Unió strukturális és kohéziós alapjaiból közvetlen gazdaságfejlesztésre az eddigi 15% helyett 60%-ot irányoz elő.

Az aktív eszközök értékelése és a szükséges beavatkozások a szabályozás tekintetében a közelmúltban megtörténtek, annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon különböző hátrányokkal szembesül ő álláskeresők közül minél többen hozzájussanak a szükséges támogatásokhoz. Elég talán a mobilitást elősegítő támogatási eszközök bevezetésére és működtetésére utalni. A következő időszakban – az európai uniós kezdeményezéshez kapcsolódóan - a pályakezdők támogatásának erősítése érdekében kerülhet sor a szabályok kisebb terjedelmű változtatására.

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 14. § (1) bekezdésének f) pontja alapján támogatható a képzése annak, aki közfoglalkoztatásban vesz részt és a képzésben való részvételt vállalja. A közfoglalkoztatás ideje alatt ismereteink szerint, jelenleg is zajlanak képzések az országos közfoglalkoztatási programokhoz, valamint a kistérségi startmunka mintaprogramok mezőgazdasági eleméhez kapcsolódóan.

Ami a Képviselő asszony által felvetett konkrét problémát illeti, tájékoztatom arról, hogy a közfoglalkoztatás időtartama alatt lehetőség van egyéb munkaerő-piaci képzésre történő jelentkezésre . Amennyiben a közfoglalkoztatott szociális gondozó, illetve egyéb más munkaerő-piaci képzés résztvevője szeretne lenni — amely szakmával az elsődleges munkaerő-piacon várhatóan el tud helyezkedni —, abban az esetben ezt kérelmeznie kell a járási hivatal lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes munkaügyi kirendeltségén. A kirendeltség összegyűjti a tanfolyamra jelentkezőket és tájékoztatja őket a tanfolyamra történ ő felvétel időpontjáról. Az érintett a felvételi eljárás idejére — szükség szerint — a közfoglalkoztatottakat is megillető rendes szabadságot vehet igénybe.

Amennyiben a közfoglalkoztatott felvételt nyer a tanfolyamra, abban az esetben ezt jeleznie kell közfoglalkoztatójának, aki közös megegyezéssel hozzájárulhat a közfoglalkoztatási jogviszony megszüntetéséhez, mivel az intenzív tanfolyamok mindennapos elfoglaltságot jelentenek. Egyszerűbb a helyzet, ha a közfoglalkoztató és a kérdésben szereplő, szándéknyilatkozatot adó potenciális foglalkoztató egy személyben a helyi önkormányzat. Ebben az esetben a közfoglalkoztatási jogviszony fent említett módon történő megszüntetésének akadályát nem látjuk.

A Képviselő Asszony által állampolgári levélből idézettek esetében egyedi kivizsgálás szükséges, mivel a közfoglalkoztatott tanfolyamra történ ő írásbeli jelentkezését a munkaügyi kirendeltségnek el kell fogadnia. Tájékoztatom, hogy a munkaerő-piaci képzésekhez alkalmassági vizsgálat (sok esetben egészségügyi alkalmassági vizsgálat is) szükséges. Túljelentkezés esetén természetesen nem kerülhet minden jelentkező felvételre, azonban a képzési kérelem benyújtásához a közfoglalkoztatottaknak joguk van a közfoglalkoztatás időtartama alatt is.

Budapest, 2013. június 11.

Tisztelettel:

Varga Mihály
Nemzetgazdasági Miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr125361092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása