Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Minisztériumi irányvonal az óvodapedagógusi tanulmányokról.

2013.09.24. 09:43 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az Ön által feltett „Hány évig tanuljanak az óvodapedagógusok? című írásbeli kérdéssel összefüggésben, miniszter úr nevében és megbízásból az alábbi tájékoztatást adom.

Kép forrása: www.kerthelység.hu

Az oktatási rendszer mélyreható átalakítása lehetőséget adott a közösségi főiskolákká alakuló intézményeknek, hogy BSc képzést folytassanak. Az intézmények a korábban meghatározott feladataikat - így az óvodapedagógus-, tanítóképzést is - a jövőben is ugyanazon a szinten látják el, mint eddig. Ugyanakkor a képzési kínálatuk kibővül és igazodik a helyi igényekhez, társadalmi elvárásokhoz.

A közösségi főiskolák tehát a már meglévő képzéseiken felül indíthatnak felsőfokú szakképzéseket is. Nincs szó az óvodai nevelés lefokozásáról, hiszen a magyar óvodai nevelés módszertana nemzetközi hírű, amelynek leminősítése az egész társadalomra nézve káros következményekkel járna.

A közösségi főiskolákról mindig úgy beszélnek, mintha egyetlen jövőbeli szerepük lenne, valójában azonban három, egymástól függetlenül is értelmezhető funkciójuk lesz:

1. A közösségi főiskolák alapvetően lokális felsőoktatási intézmények, melyek felsőfokú, diplomás szakembereket képeznek. Ilyen például a jelenlegi BSc-s programokban az óvónők, tanítók és védőnők képzése.

2. Funkciójuk a helyi gazdasági igényeknek, társadalmi elvárásoknak megfelelő felsőfokú szakképzések indítása, szakemberek képzése.

3. A már meglévő képzési kínálatuk révén helyet biztosíthatnak a társadalmi mobilitási programoknak is. Feladatuk a helyi közösség tehetséges gyermekeinek támogatása is, különös figyelemmel a hátrányosabb helyzetű csoportok gyermekeire. De céljaik között szerepel a jó tanulmányi eredmények elérése, a sikeres és eredményes felvételi érdekében speciális felkészítő programok indítása is. Ezen iskolák egyedülálló lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetű gyermekek megszólítására.

A közösségi főiskola a felsőoktatási intézmények alapja, talapzata lesz, amelyben az óvodapedagógusok, tanítók vagy a védőnők képzésének ideje, módszertana nem változik.

Fontos kiemelni, hogy óvodapedagógus képzést a jövőben nemcsak közösségi főiskola, hanem főiskola és egyetem is folytathat.

 

Budapest, 2013. szeptember 19.

Üdvözlettel:

Doncsev Andárs
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr325530914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása