Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Miért és kinek privatizálják a kaszinókat?

2013.09.14. 11:52 Írásbeli Kérdés Blog

Dr. Kövér László úrnak
az Országgyűlés elnökének

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján „Miért és kinek privatizálják a kaszinókat?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánunk benyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Kép forrása: Lehet Más a Politika.

Tisztelt Miniszter úr!

A Parlament a kormány javaslatára ősszel, részben nemzetbiztonsági okokra hivatkozva statáriális módon felszámolta a nyerőgépek piacát. Korábban írásban kérdeztük, hogy a vélelmezett visszaélések ügyében indult-e vizsgálat a minisztériumban. Kiderült, hogy nem.

Azaz a kormány úgy hivatkozott a visszaélésekre, hogy ha volt is, arról - vizsgálat hiányában - nem volt információja.

Ilyen körülmények között a kormány most mégis új kaszinók nyitását engedélyezné. Az LMP meggyőződése, hogy a szerencsejáték olyan terület, amit az államnak érdemes fokozottan ellenőriznie. A nemzetbiztonsági kockázatok felmérése is ebbe a körbe tartozik, ezt a kormány mégis hanyagolná.

Az új kaszinók engedélyezésével a kormány szembemegy azokkal az elvekkel, amelyekre hivatkozva korábban megváltoztatta a szerencsejátékok szabályozását.

A megnyíló kaszinókra ellenőrzése és szabályozása lazább lesz, mint előzőleg az egyszerű játékgépeké. Pedig a hiányos ellenőrzés és szabályozás volt a betiltás indoka korábban.

Így ha korábban lehetett „olajfoltos” pénzeket tisztára mosni a kaszinókban, ez ezen túl még könnyebb lesz. Az offshore pénzeknek adott amnesztia után a pénzmosás újabb csatornái nyílhatnak meg.

Ráadásul a pálya zárt, csak a ki tudja ki által és ki tudja milyen alapon kiválogatott „befektetők” pályázhatnak.

Kép forrása: www.profitline.hu

Mindezek rengeteg kérdést vetnek fel a kaszinók engedélyeztetése körül. Ezért kérem miniszter urat válaszoljon az alábbiakra:

1. Miért nem tartják állami kézben a szektort, a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül, miért privatizálják? Miért mond le az állam erről a garantáltan nyereséges tevékenységről és engedi át másoknak?

2. Miért zárt meghívásos pályázatot hirdettek meg?

3. Ki és milyen szempontok szerint választja ki a meghívásos pályázat meghívottait?

4. Miért nem vizsgálják a nemzetbiztonsági kockázatokat a pályázatoknál? Miért a Nemzetbiztonsági Bizottságtól kértek állásfoglalást, amelyik a kockázatok megítélésére nyilvánvalóan nem képes, miért nem az erre hivatott Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálja ezeket?

5. Miért nem kötelező a pénznyerő gépeket állami szerverre kötni, miközben még a legcsóróbb kisvállalkozónak is be kell kötnie pénztárgépét a NAV-hoz?

6. Tervez-e a kormányzat valamit tenni a játékfüggő, szenvedélybeteg emberek megsegítésére? A korábbi játéklehetőség elvételével a szenvedélybetegség nem szűnik meg, csak más tárgyat keres és talál. Az újranyíló kaszinókkal pedig több tárgyat is találhat.

6. Tervez-e a kormányzat valamit tenni a játékfüggő, szenvedélybeteg emberek megsegítésére? A korábbi játéklehetőség elvételével a szenvedélybetegség nem szűnik meg, csak más tárgyat keres és talál. Az újranyíló kaszinókkal pedig több tárgyat is találhat.

7. Milyen konkrét információi vannak a kormánynak „olajfoltos” pénzek vándorlásáról a szerencsejáték szereplői és a politika vagy a közigazgatás szereplői között? Kérjük miniszter urat, ha rendelkeznek ilyenekkel, azokat haladéktalanul tárják a közvélemény elé. A korrupció felderítése és felszámolása, elsőrendű cél kell legyen, akárkik is legyenek az érintettek.

Várjuk megtisztelő válaszát.

Budapest, 2013. július 23.

Vágó Gábor és Mile Lajos
országgyűlési képviselők
(LMP)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr975513097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása