Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Varga Mihály tájékoztatása az ifjúsági garanciaprogram előkészületeiről.

2013.06.12. 18:53 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Hölgyek!
Tisztelt Képvisel
ő Úr!

Válasz a K/11345. számú írásbeli kérdésre: „Hol tartanak az ifjúsági garanciaprogram hazai előkészületei?”.

Kép forrása: www.epresso.hu

A fiatalok a válság által egyik leginkább érintett hátrányos helyzetű munkaerő-piaci csoport. Foglalkoztatásuk növelése, a munkaerő-piacra történő első belépés megkönnyítése a Kormány deklaráltan egyik legfontosabb foglalkoztatáspolitikai célkitűzése.

A Kormány az elmúlt években számos intézkedéssel segítette a fiatalok foglalkoztatásának javítását, és elkötelezett további, a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét javító intézkedések bevezetése mellett. A tavaly elfogadott fiatalok foglalkoztatásának elősegítését célzó intézkedéscsomag elemei között egyaránt szerepeltek új képzési lehetőségek, vállalkozóvá válást segítő támogatások, a munkáltatóknak szóló kedvezmények, valamint a munkába állást vagy munkatapasztalat szerzést segítő foglalkoztatáspolitikai programok.

Az ifjúsági garanciaprogram bevezetésére vonatkozó 2013. februári uniós tanácsi ajánlás pontos iránymutatásokat fogalmaz meg, amelyek mentén a tagállamok önállóan készíthetik el saját programjukat.

A garanciaprogram hazai bevezetésére 2014-től több lépésben, fokozatosan kerülhet sor. Az intézkedés célja, hogy segítse a fiatalokat a megfelelő képzettség megszerzésében és a munkába állásban, és ezáltal megelőzze a fiatalkori munkanélküliség hosszú távon ható, az egyént és a társadalmat egyaránt érintő negatív következményeit. A hazai bevezetéssel kapcsolatos előkészületek megkezdődtek: a minisztérium és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértői dolgoznak az intézkedés részletein, illetve a megvalósítással és az uniós finanszírozással kapcsolatban felmerülő szakmai-végrehajtási kérdések megoldásán.

Magyarország a tanácsi ajánlást figyelembe véve részben már jelenleg is futó, a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét javító intézkedésekre építve (pl.: bértámogatás, mobilitási támogatás, képzés vagy kompetencia-fejlesztés, személyre szabott munkaerő-piaci szolgáltatások (mentorálás, pályaorientáció, tanácsadás, stb .), a vállalkozóvá válást elősegítő támogatás és szolgáltatások), illetve azokat kiegészítve, integrált, átlátható rendszerbe foglalva átfogó, komplex garanciát kíván nyújtani a fiatalok részére.

Kép forrása: www.hirado.hu

A cél, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat az álláskeresőként történő regisztrálást, vagy az Ifjúsági garancia programba való bejelentkezést követő 4 hónapon belül valamennyi 25 év alatti fiatal számára garantáltan felkínáljon valamilyen konkrét segítséget vagy támogatást az elhelyezkedéshez, a munkatapasztalat-szerzéshez vagy az oktatásba, szakképzésbe való be/visszalépéshez, ezzel javítva munkaerő-piaci lehetőségeiket.

A garanciaprogram bevezetését az Európai Unió dedikált forrásokkal is segíti a legmagasabb ifjúsági munkanélküliséggel rendelkező régiókban. A fiatalok foglalkoztatását célzó uniós kezdeményezés (Youth Employment Initiative, a továbbiakban: YEI) keretében a 2014-2020-as időszakra elkülönített többletforrásokra támaszkodva egyrészről a már futó hazai beavatkozások intenzívebbé tételére, másrészt új, a fiatalok foglalkoztatását elősegítő intézkedések bevezetésére kerül majd sor.

Az intézkedési terv részletes kimunkálásához, illetve a finanszírozás folyamatosságának biztosításához ugyanakkor elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljanak az uniós végrehajtási szabályokat lefektető végleges rendeletek (mind a Strukturális Alapok, mind a YEI tekintetében). Tekintettel arra, hogy a pontos forráselosztásról és a végrehajtási szabályokról még folynak uniós szinten a tárgyalások, a tervezett intézkedések támogatási és jogi környezete jelenleg még képlékeny. Szintén nem zárult még le az Ifjúsági garanciaprogram intézkedést tartalmazó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (a továbbiakban: GINOP) tervezése, amelyre a Strukturális Alap és a YEI források szabályozási keretei szintén kihatással vannak. A tervezett intézkedéscsomagról részleteiben az

Európai Bizottság jóváhagyását bíró GINOP szövegének ismeretében lesz lehetséges érdemben beszámolni. Az ifjúsági Garanciával kapcsolatos partnerségi egyeztetésére a GINOP társadalmi egyeztetése keretében kerülhet majd sor.

Budapest, 2013. június 12.

Tisztelettel:

Varga Mihály
Nemzetgazdasági Miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr135357804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása