Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Így neveli a kormány a demokráciát a közoktatásban.

2013.05.27. 11:15 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az Ön által feltett „Hogyan érvényesül a demokráciára nevelés a magyar iskolarendszerben és tervezik-e sikeres külföldi példák adaptálást?" című írásbeli kérdéssel kapcsolatban miniszter úr nevében és megbízásból az alábbi tájékoztatást adom.

A Nemzeti alaptanterv (Nat) a korábbiaknál lényegesen átfogóbban, konkrétabban garantálja a diákok demokráciára nevelését a köznevelés rendszeresben. A nevelési célok a tantárgyak részterületeivé válhatnak, vagy önálló tantárgyként jelenhetnek meg az iskola helyi tanterve szerint. Témákat, fejlesztési helyzeteket körvonalaznak a nem tanárai keretek között folyó, egyéb iskolai foglalkozások, szakkörök, programok számára.

Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek alapját alkotó képességeket és attitűdöket értjük, amelyek birtokában az Unió polgárai gyorsan alkalmazkodhatnak a modern világ felgyorsult változásaihoz, és azok irányát és tartalmát cselekvően befolyásolhatják. A Nat által meghatározott kulcskompetenciák között szerepei a „Szociális és állampolgári kompetencia”. Ez alapján kiemelkedően fontosak a személyek és kultúrák közötti párbeszédre nyitott szociális és állampolgári kompetenciák.

A demokráciára nevelést kitűnően szolgálja a nemzetközi példák és magyarországi jó gyakorlatok figyelembevételével kidolgozott 50 órás iskolai közösségi szolgálat bevezetése. Az iskolai közösségi szolgálat célja, hogy a felnövekvő nemzedékek körében szemléletváltás következzék be a szűkebb és tágabb környezetükhöz, a rászorulókhoz és a közjóhoz fűződő viszonyukban. Ezzel a fiatalok lehetőséget kapnak az aktív állampolgári létre való felkészülésre. Saját élményű tanuláson keresztül kívánjuk fejleszteni szociális érzékenységieket és számos olyan kompetenciájukat (együttműködés, problémamegoldás, projektmenedzsment, felelős döntéshozatal, vezetői készségek, stb .), melyek megszerzése elengedhetetlen a tudatos, felelősségteljes állampolgári léthez. Ennek előkészítését szolgálja -- a Technika, Életvitel és gyakorlat kerettanterv keretén belül – a Közösségi szolgálat, közösségi szerepek témaköre a 1-2. osztályban.

A 7-8. évfolyamon külön nevelési célként jelenik meg a Társadalmi szabályok, Állampolgári alapismeretek témakörnél az állampolgári felelősség kialakítása. Ennek keretében megtanulhatják többek között a köz- és egyéni érdek összeegyeztethetőségének problémáit, a modern politikai rendszer működési mechanizmusának áttekintését. Az órákon lehetőség nyílik az önálló véleményalkotás gyakoroltatására egy-egy konkrét politikai jelenséggel kapcsolatban. Különösen hangsúlyos témakör a média társadalmi szerepe. Ennek az a célja, hogy a diákokat felkészítsük a médiumok manipulatív eszközeivel szemben, továbbá képesek legyenek az önálló véleményalkotásra, a befolyásolás nélküli önálló döntésre.

A 11-12. évfolyamon az állampolgári ismeretek témaköre tovább bővül. A tantárgy segítségével a diákok képesek lesznek tudatosabban értelmezni társadalmi tapasztalataikat, és könnyebben eligazodnak majd az egyre bonyolultabbá váló társadalmi viszonyok között. A tárgy fontos sajátossága a tapasztalati tanulás, amelynek keretében a tanulók aktív módon tevékenykedhetnek a diákönkormányzatokban, önkéntes feladatokat vállalhatnak társadalmi és karitatív szervezetekben, diákvállalkozásokat hozhatnak létre, és közreműködhetnek különböző iskolai és iskolán kívüli projektekben.

Budapest, 2013. május 24.

Üdvözlettel:

Doncsev András
(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr745320004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása