Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Azoknaknak a devizakárosultaknak segítenek, akik együttműködnek.

2013.05.27. 18:54 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ának (8) bekezdésében foglaltak szerint hozzám intézett „Miért nem vásárolnak követeléseket is?” című, K/11087. számú írásbeli kérdésére az alábbi tájékoztatást adom.

Kép forrása: www.borsonline.hu

A hazai pénzforgalmi szemléletű költségvetési elszámolás nem tesz különbséget a követelés-, illetve az ingatlanvásárlás költségvetési hatása között. Mindkét esetben költségvetési kiadás számolandó el a kifizetett összeg erejéig. Az európai uniós statisztikai módszertan megkülönbözteti a pénzügyi eszközök és a tárgyi eszközök vásárlásának elszámolását. A pénzügyi eszközök vásárlása abban az esetben nem növeli az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása szerinti hiányt, ha a művelet piaci értéken történik, és tartalmában megfeleltethető a piaci magánbefektető elvének.

A Nemzeti Eszközkezelő program (NET-program) kifejezett célja a szociálisan rászoruló, a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettségeik teljesítésére képtelen adások helyzetének stabilizálása. Ebből eredően a javasolt követelés-vásárlás nem a piaci magánbefektető elve alapján, hanem nevesítetten szociális célból történne. Ez a tény önmagában kétségessé teszi, hogy a követelés-vásárlás elszámolása megvalósulhat-e az uniós statisztikai módszertan szerint a hiány növelése nélkül. E problémás követelések értékének meghatározása a gyakorlatban a fedezetül szolgáló ingatlan piaci értéke alapján lehetséges, így kérdéses, hogy az állam a jelenlegi értéknél alacsonyabb összeg ellenében tudná-e megszerezni a követeléseket (ingatlanokat) a bankoktól.

A követelés- és ingatlanvásárlás költségvetési hatásainak vizsgálatakor szükséges figyelemmel lenni a megvásárolt „vagyonelem” további sorsára is. Követelésvásárlás esetében – tekintettel az adások megmentésének szándékára – egyetlen hasznosítási mód lehetséges, a követelés behajtása. Ez kizárólag az adós fizetési képességétől és -készségétől függ, ráadásul a behajtási folyamat költségeket róhat az államra. Ezzel szemben a megvásárolt ingatlanok bérbe adhatók akár harmadik személyek számára is, illetve az adósok NET-programból történő kiesése vagy az adósmentési konstrukció átstrukturálása (pl.: kisebb lakásba költöztetés) esetén értékesíthetők, esetleg más állami feladatok ellátására használhatók.

Követelésvásárlás esetén vizsgálandó az adós fizetésképtelenségének esete is. A NET-program kiindulási alapja a szociális rászorultság, éppen ezért lehet tartani az esetlegesen bekövetkező tömeges nemfizetéstől, amely esetben a követelés fejében az államhoz kerülnének az ingatlanok. Ekkor lényegében ugyanaz történne, mint az ingatlanvásárlás esetén, csak sokkal bonyolultabban és drágábban.

Amennyiben az állam – szociális indíttatásból – elengedné a megvásárolt követeléseket, az egyrészről – az uniós statisztikai módszertan szerint – költségvetési kiadást eredményezne, mivel az állam „ingatlanjuttatás” formájában támogatná az adósokat, másrészről igazságtalan előnyt jelentene a társadalom többi tagjával szemben.

Összegezve: költségvetési szempontból – feltételezve, hogy megmaradna az állam szociális indíttatása – csak akkor jelenthetne kedvezőbb megoldást Képviselő Úr javaslata, amennyiben a bankok a jelenlegi ár alatt mondanának le az ingatlanokról és az adósok fizetési képességének gyors és erőteljes növekedésével lehetne számolni.

Természetesen tervezzük a NET-program további fejlesztését, azonban a szóba jövő megoldások elsősorban abba az irányba mutatnak, hogy azoknak a jelenlegi bérlőknek a lakhatását oldjuk meg hosszú távon, akik még mindig fizetési gondokkal küszködnek, ám együttműködőek, és saját problémájukon változtatni szándékoznak.

Kérem, hogy válaszom szíveskedjen elfogadni.

Budapest, 2013. május 24.

Üdvözlettel:

Németh Lászlóné
(Nemzeti Fejlesztési Miniszter)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr925320925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása