Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Varga Mihály válasza a költségvetés kiigazításáról.

2013.04.24. 16:08 Írásbeli Kérdés Blog

Válasz a K/10663. számú írásbeli kérdésre: „Milyen költségvetési kiigazítást tervez a kormány a költségvetés egyensúlyának biztosítása céljából?".

Tisztelt Képviselő Úr!

Ön azt állítja, hogy az idei költségvetés már márciusban megbukott. Azonban ennek alátámasztására nem hoz fel érveket.

A valóság az, hogy az első negyedéves költségvetési egyenleg teljesülése az éve s előirányzat arányában hasonló az előző évekéhez, a 2%-os hiányt produkáló tavalyi költségvetésnél pedig lényegesen kedvezőbb. Az adósság elleni harc elbukásáról szó sincs, az adósság évközi megemelkedéséből – mint azt az Államadósság Kezel ő Központ szakértői is számos alkalommal elmondják – nem lehet az év végi adatra következtetni, mivel az állam év elején vett fel hitelt azért, hogy az év későbbi időszakában lejáró adósságát törlessze. Az ilyen részleteket is figyelembe véve a Kormány jelenleg a mostani értékekhez közeli árfolyam mellett megalapozottan számol a maastrichti adósságmutató 77,8%-ra történő csökkenésével.

Kép forrása: www.nol.hu

Szakmaiatlan továbbá az a megközelítés, amely összemossa az Alaptörvény szerinti adósságmutatót a maastrichti adósságmutatóval, illetve az NGM honlapján közzétett adósságnyomás-mérő mutatójával. Az Alaptörvény szerinti mutatót a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény részletszabályai szerint azonos árfolyamon kell számolni, szemben a maastrichti és az adósságnyomás-mérő mutatóval, mely utóbbiakat a forint árfolyamának ingadozása is befolyásolja. Teljes mértékben hibás az utóbbi mutató adott esetben árfolyamgyengüléssel is összefüggő emelkedéséből következtetést levonni az Alaptörvény szerinti mutató alakulására és ezen keresztül az Alaptörvény előírásának megsértésére.

Ön hivatkozik a Költségvetési Tanács véleményére, mint ami a saját álláspontját igazolja. Azonban Képviselő úr is elismeri, hogy a Tanács csak kockázatokról beszél.

Arról is említést kellene azonban tennie, hogy a Tanács előrejelzése markánsan eltér az Önétől, hiszen a költségvetési törvényt teljesíthetőnek minősítette, és semmiféle olyan trükkről nem tett említést, amilyeneket Képviselő úr vizionál

A magyar kormány továbbra is prioritásként kezeli az adósság elleni harcot. Ezt igazolja az a tény is, hogy az Európai Unió tagállamai közül 2010 óta Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az államadósság GDP-hez viszonyított aránya.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal által online módon felügyelt pénztárgépekre vonatkozó rendelet hatályba lépése – éppen a hatékony és biztonságos működés, a költségvetési bevételek megbízható biztosítása érdekében – lehetővé teszi a kellő felkészülést, tehát a szükséges műszaki fejlesztések időszükséglete, a gyártási idő, a hatósági engedélyezés és a műszaki berendezések üzembe helyezéséhez szükséges idő mind figyelembevételre kerül a pontos határid ő meghatározásakor. Jelentős csúszással, és így jelentős költségvetési bevétel kieséssel a Kormány nem számol.

Képviselő Úr tévesen követeztet az e-útdíj tender sikertelenségéből a tervezett bevétel kiesésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, azaz a szaktárca álláspontja szerint nincs veszélyben az útdíjból származó bevételek realizálása. A sikertelen tender után az állam fogja a beruházást végrehajtani.

Tisztelt Képviselő Úr!

Ön megállapítja, hogy a növekedési kilátások nem kecsegtetőek. Kétségtelen, az európai gazdaság még mindig törékeny lábakon áll. Szabadjon azonban optimistának lennem, mindazonáltal szigorúan a tények talaján állva.

A magyar gazdaság nemzetközi környezetét tekintve biztató, hogy a nemzetközi intézmények (Európai Bizottság, IMF, OECD) 2013-ra kivétel nélkül a korábbi évnél gyorsabb növekedést vetítenek el őre kereskedelmi partnereinknél. A külső konjunktúra indikátorokkal párhuzamosan a hazai konjunktúra indikátorok is javulást jeleznek.

A legfrissebb feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (BMI) januári értéke nagymértékű növekedést mutatott, amely a feldolgozóipari kibocsátás emelkedését vetíti előre. A GKI-Erste konjunktúraindexe 2013. január folyamán ismét javulást jelzett, és csaknem elérte tavalyi csúcspontját. Az ipari várakozások 2012. tavaszi szintjükre emelkedtek. Emellett az OECD által készített magyar reálgazdasági ciklus változásait követő indikátor egymást követő ötödik hónapban növekszik.

A háztartások fogyasztását több, a kormány által meghozott intézkedés is növelheti. 2013-ban az inflációt meghaladó ütemben emelkednek a minimálbérek és a nyugdíjak. A jövedelmek reálértékét tovább növeli a január elején hatályba lép ő rezsicsökkentés: az alacsonyabb lakossági elektromos áram, távfűtés és vezetékes gázáraknak köszönhetően felszabaduló jövedelmeket a háztartások fogyasztásuk növelésére fordíthatják. A háztartások javuló kilátásait mutatja a GKI Fogyasztói bizalmi indexének utóbbi hónapokban megfigyelt látványos javulása.

Továbbá felhívom Képviselő úr figyelmét, hogy egyes tételek esetleges felül- vagy alulteljesüléséből sem szabad a hiány alakulására következtetni. A 2013. évi költségvetést jelent ős extra tartalékokkal fogadta el a Parlament, amelyek biztosítják, hogy negatívabb forgatókönyvek teljesülése esetén is biztonsággal tartható legyen a kitűzött, uniós módszertan szerinti 2,7%-os hiánycél. A kormányzat az államháztartási folyamatokat kézben tartja, ezt bizonyítja, hogy a 2012-es esztendőre vonatkozólag az államháztartás hiánya a kormányzat által prognosztizált adatnál is kedvezőbben, az ¾ uniós módszertan szerint 2%-on teljesült, bár ezt az Európai Bizottság még két hónappal ezelőtt is több mint 100 milliárd forinttal nagyobbnak számolta.

Tisztelt Képviselő Úr!

A kormányzatnak el kell kerülnie a gazdasági növekedést visszafogó túlintézkedéseket. A Kormány figyelemmel kíséri a gazdasági és költségvetési folyamatokat, és szükség esetén intézkedik a hiánycél tartása érdekében.

Budapest, 2013. április 23.

Varga Mihály
Nemzetgazdasági miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr865244898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása