Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Doncsev András (EMMI) válaszol Osztolykán Ágnesnek az ELTE gyakorlóiskolájának ügyében.

2013.04.22. 15:12 Írásbeli Kérdés Blog

Az Ön által feltett Milyen lépéseket tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az ELTE XII kerületi gyakorlóiskolájának megmentése érdekében?című írásbeli kérdéssel kapcsolatban miniszter úr nevében és megbízásából a következőkről tudom tájékoztatni .

Kép forrása: www.cherlyanswer.com

A Kormány fontosnak tartja a gyakorlóiskolák ügyét, szakmai fejlődésüket és támogatja a pedagógusképzésben betöltött kiválthatatlan szerepüket. Egyúttal tájékoztatom Képviselő Asszonyt arról, hogy az ELTE Kiss János altábornagy utcai gyakorló általános iskolájában csak az alsó tagozat l -4. osztálya gyakorlóhely. A felső tagozat és a szenátusi döntés által megszüntetett középiskola normál tantervű általános- illetve középiskola.

A továbbiakban pontokba szedve válaszolok kérdéseire:

  1. Az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola jogállását tekintve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem fenntartásában működő köznevelési intézmény. A jogi státuszból következik, hogy sem az Emberi Erőforrás Minisztériumának (EMMI), sem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) nincsen fennhatósága, döntési joga az intézmény működésével kapcsolatos döntések meghozatalában. Ebből a jogi helyzetből következik, hogy akár az LMMl-nek, akár a KLIK-nek csak akkor van lehetősége bármilyen lépést tenni a gyakorló iskola érdekében, ha ez irányban megkeresés érkezik a fenntartó részéről. Az ELTE olyan tartalmú megkereséssel élt a ICUK-felé az ügyben, hogy a megszűnő gimnázium és szakközépiskolai osztályok elhelyezésében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ saját intézményeiben nyújtson segítséget . A jelenlegi intézményi keretek megtartásáról kérés nem érkezett és nem is érkezhetett.

  2. Az EMMI-nek és a KLIK-nek nem volt jogalapja további lehetőségeket vizsgálni.

  3. Az EMMT köznevelésért felelős államtitkára telefonon egyeztetett dr. Mezey Barna rektor úrral, mindemellett az ELTE csak saját hatáskörében dönthet és döntött is a középiskola működtetésének jövőjéről. Minden egyéb ügyben — tanulók, illetve pedagógusok elhelyezése — az egyetem megkeresése után folyamatos és rendszeres tárgyalások zajlottak az ELTE és a KLIK között. A tárgyalások tehát nem akadtak el.

  4. Az ELTE hosszas megfontolás, bizottsági vizsgálat, gazdasági átvilágítás után hozta. meg felel ős döntését az intézmény bezárásával kapcsolatban. Az bezárás indokaként annak működésében kimutatható gazdálkodási problémákat jelölte meg. A KLIK — mint az állam pénzével felelősen gazdálkodó minisztériumi háttérintézmény — csak úgy tudna segítséget nyújtani a kialakult helyzetben, ha saját intézményeinek erőforrásait vonná el.
             
  5. A Kormány fontosnak tartja a gyakorlóiskolák folyamatos működését. A gyakorlóiskoláik ügyében azonban a felsőoktatási intézmények jogosultak dönteni.

Budapest, 2013. április 12.

Üdvözlettel:
Doncsev András
(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr615240726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása