Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Válasz a neonikotinoid tartalmú csávázószerekre

2013.09.10. 17:21 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony! 

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján a K111913. számon hozzám benyújtott, Változik-e a kormány álláspontja a neonikotinoid tartalmú csávázószerek méhekre gyakorolt hatásával kapcsolatban? című írásbeli kérdésre a következő választ adom.

Kép forrása: www.femcafe.hu

Az Európai Bizottság 2013. május 24-én saját hatáskörben rendeletet hozott három, a mezőgazdasági termelés szempontjából alapvető fontosságú rovarölő szer hatóanyag (tiametoxam, klotianidin, imidakloprid) felhasználásának jelentős korlátozásáról. A döntés hátterében az állt, hogy egyes kutatócsoportok e három hatóanyag tekintetében a méhekre gyakorolt káros szubletális (közvetlen mérgezést nem okozó) hatásról számoltak be. E növényvédő szer hatóanyagoknak szerepük lehet a méhkolóniák világszerte jelentkező elnéptelenedésében. Szabályszerű felhasználás mellett azonban pl.: Magyarországon nem tapasztalható a növénybe felszívódott növényvédő szemek tulajdonítható káros hatás.

Magyarország a méhekre vonatkozóan az attraktív kultúrákban (kukorica, napraforgó, repce) az Európai Bizottság által javasolt korlátozásokat – nevezetesen a fenti növényvédő szer hatóanyagokkal történő csávázás és talajfertőtlenítés teljes betiltását – nem támogatta. Nincs olyan tapasztalat, amely alátámasztaná, hogy a korlátozással érintett szerekkel szabályszerűen végrehajtott kezelések következtében méhpusztulás fordult volna elő hazánkban. A laboratóriumi adatokon és kockázati modelleken alapuló feltételezést, amely szerint a neonikotinoid növényvédő szer hatóanyagok előírásszerű felhasználás esetén veszélyt jelentenek a méhekre, a rendelkezésre álló szabadföldi vizsgálati eredmények nem bizonyítják. A hivatalos uniós álláspont szerint is további vizsgálatok szükségesek ennek egyértelmű eldöntéséhez. Továbbá a csávázást korábban már korlátozó tagállamokban a méhek egészségi állapota számottevően nem javult.

Magyarországon az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (a továbbiakban: OMME) adatai alapján kb. 1,1 millió méhcsalád él. Ez a nagy méhsűrűség Európában egyedülálló. A méhpusztulások évente kb. 150-200 ezer méhcsaládot érintenek, amelyből körülbelül 5-10 ezer méhcsalád (az összes méhcsalád 0,5-1%-a) pusztulás a hozható összefüggésbe növényvédő szeres kezeléssel, ami elsősorban a helytelen növényvédelmi technológiára vezethető vissza. Az elmúlt évek méhpusztulásainak kivizsgálása alapján egyértelműen megállapítható, hogy a károkozás az esetek zömében a szabálytalanul, elsősorban virágzáskor kipermetezett növényvédő szerekre vezethető vissza.

Hazánkban a növényvédő szer okozta méhmérgezések kivizsgálására növényvédőszer-maradék analitikai mérések szolgálnak alapul, amelyek mind a méhhullák, mind a növényvédő szerrel kezelt növények tekintetében sor kerül. Az analitikai vizsgálatok mellett minden esetben méhkórtani feldolgozás is történik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által, az esetleges tömeges pusztulást okozó méhbetegségek kizárása végett. A jelenlegi magyarországi méhmérgezési adatok alátámasztják, hogy a neonikotinoid növényvédő szer hatóanyagok előírás szerinti használata nem okozott méhpusztulást az elmúlt időszakban. Ez a tény és a fent leírtak alapján a neonikotinoid tartalmú csávázószerek méhekre gyakorolt hatásával kapcsolatban álláspontom szerint további vizsgálatokra van szükség a helyzet objektív értékeléséhez.

A NÉBIH mint az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság kiemelt fontosságúnak tartja a méhek védelmét. A NÉBIH az OMME-vel történt egyezetéseket követően a méhekre kifejezetten vagy mérsékelten kockázatos besorolású rovarölő szerek engedélyokiratának felhasználási feltételeit szigorította. Ha bizonyítékok merülnek fel arra vonatkozóan, hogy egy növényvédő szer engedélyezett felhasználása káros hatást okoz, a NÉBIH megteszi a szükséges intézkedéseket a méhek és a vadon él ő megporzó szervezetek védelméért.

A NÉBIH kiemelt figyelmet fordít a növényvédő szerek kereskedelmi forgalomára és a felhasználásuk ellenőrzésére is. A 2013. május 24-én megjelent, „a klotianidin, a tiametoxam és az imidakloprid hatóanyag jóváhagyási feltételei, valamint az e hatóanyagokat tartalmazó növényvédő szerrel kezelt vetőmagok használatának és értékesítésének tilalma tekintetében történ ő módosításáról szóló” 4$5/2013/EU végrehajtási rendeletben foglaltaknak megfelelően 2013 augusztusától a tiametoxam, klotianidin vagy imidakloprid növényvédő szer hatóanyagot tartalmazó csávázó-, permetező- és talajfertőtlenítő szerek engedélyokiratait módosítani kell. Az érintett készítmények 2013. szeptember 30-a után a módosított növényvédő szer engedély okiratnak megfelelően kerülhetnek forgalomba.

Végezetül megjegyzem, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett a teljes magyar agrárium érdekének képviselete iránt, amelye beletartoznak a magyar termelő gazdák, a méhészek és maguk a méhek is

Remélem, hogy tájékoztatásom választ adott a Képvisel ő asszony részéről felmerült kérdésre.

 

Budapest, 2013. szeptember 03.

Üdvözlettel:

Dr. Fazekas Sándor
Vidékfejlesztési Minisztérium

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr865506152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása