Tisztelt Képviselő Asszony!
Az Ön által feltett „Milyen lépések történtek eddig a közétkeztetés rendszerének megreformálásáért?” című írásbeli kérdéssel kapcsolatosan miniszter úr nevében és megbízásából az alábbiakról tájékoztatom.
Kép forrása: www.hir24.hu
A gyermekvédelmi törvény gyermekétkeztetésre vonatkozó része 2013. január 1-jével módosult. Pontosan meghatároztuk, hogy a különböző típusú fenntartók milyen módon kötelesek biztosítani a nevelési, oktatási intézményekbe járó gyermekek, tanulók részére a gyermekétkeztetést nevelési és tanítási napokon. Ha a szülő másként nem rendelkezik, a gyermekek és tanulók számára a déli meleg főétkezést és két további étkezést a nem állami fenntartású nevelési-oktatási intézményekben, valamint az egyéb állami fenntartású intézményekben – így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeiben – a fenntartó, a települési önkormányzat által üzemeltetett óvodákban és a közigazgatási területükön elhelyezkedő állami fenntartású nevelési - oktatási intézményekben pedig az önkormányzat biztosítja.
A jogszabály lehetőséget biztosít arra is, hogy az az önkormányzat, amely a közigazgatási területén kívül eső gyermekek, tanulók számára is biztosítja az étkeztetést, a lakóhely szerinti önkormányzattól hozzájárulást kérhet. Az ingyenes és a kedvezményes gyermekétkeztetés támogatására a központi költségvetés minden évben költségvetési forrást biztosít. Ez az összeg 2013-ban az előző évekhez képest éves szinten gyermekenként több mint 30 százalékkal, vagyis 68.000 forintról 102.000 forintra emelkedett.
A kormányzati támogatottságot élvező Mintamenza Program tapasztalatai alapján a szezonális élelmiszerek, nyersanyagok használata akár 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyagköltségeket. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által 2008-ban végzett, országos iskolai menzafelmérés szerint az egy f őre jutó átlagos élelmezési norma összege jelentősen eltért az egyes intézmények között: egész napos ellátás esetén 100-770 forint között, míg kizárólag az ebéd biztosításakor 121-610 forint között ingadozott.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) koordinálásában a megyei kormányhivatalok országos szintű felmérés keretében vizsgálták 2011. augusztus 1. és december 31. között az országos tisztifőorvos ajánlásában foglaltak teljesítését. A felmérés eredménye szerint a receptára a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap 49 százalékában, a változatossági mutató pedig 82 százalékában felelt meg az ajánlásnak.
Az OÉTI-OTH-kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei együttműködésében megkezdődött egy újabb, átfogó felmérés, mely a 2008-2009. évi országos táplálkozás - egészségügyi felmérés során észlelt kockázatok vizsgálatát és az eltelt időszak változásait célozza. A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI rendelet tervezet jelenleg közigazgatási egyeztetésen van. A jogszabály célja, hogy minden gyermek számára biztosítsuk az élettani szükségleteinek, életkorának megfelelő energiai-tartalmú és tápanyag-összetételű táplálékot.
Budapest, 2013. június 7.
Üdvözlettel:
Doncsev András
Emberi Erőforrások Minisztériuma