Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Ertsey Katalin kérdése a családi napközik jövőjéről.

2013.04.27. 16:03 Írásbeli Kérdés Blog

Dr. Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján Mi lesz így a családi napközikkel, avagy hogyan fog hatni a kötelező óvoda a családi napközik működésére?címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Balog Zoltán emberi erőforrások miniszteréhez.

Kép forrása: www.peter-pal.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

A családi napközik (CSANA) robbanásszerű fejlődése annak ellenére történt meg az elmúlt évtizedben, hogy nem kapják meg az őket megillető állami támogatást: 1999-ben még 268 kisgyereket írattak be a szülei ebbe az új gyermekgondozási intézménybe, és ez a szám már a több mint tízszeres, 2011-ben már 2600 kisgyerekről gondoskodtak ebben az ellátási formában.

A családi napközik megalakulásával egy olyan intézményrendszer született meg, amely színesíti a kínálatot a munkába visszatérő anyák szánára. A munkaerőpiacra visszatérő anyák olyan magas színvonalú, de megfizethető szolgáltatást igényelnek, ahol biztosak lehetnek benne, hogy gyermekük megfelel ő gondozásban részesülhetnek, amíg ők a munkában helytállnak. A családi napközik ebben segítenek azzal, hogy növelik a választás lehetőségét, sőt: sok helyen, ahol egyáltalán nincs más megoldás, hiánypótlók.

Nagyon messze vagyunk a 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzéstől - amelyben az Európai Tanács arra hívja fel a tagállamokat, hogy „számolják fel a n ők munkaerő-piaci részvételét akadályozó tényezőket, valamint törekedjenek arra, hogy 2010-re a három év alatti gyermekek legalább 33%-a számára nyújtsanak gyermekgondozási ellátást. A Lehet Más a Politika számtalanszor javasolt olyan megoldásokat, amelyekkel radikális módon tudnánk előrelépni ezen a téren: az óvodához hasonlóan rendezni kellene a bölcsődei normatíva kiszámítási módját, a CSANÁK számára pedig hasonló mértékű állami támogatást meg kéne adni, hogy ne a szülők fizessék meg a 70-80 ezres különbözetet, amit a bölcsődék megkapnak.

Középtávon egyszerűen hordozhatóvá kell tenni a nappali gyermekfelügyelet az állami támogatását, hogy azt a szülő bármilyen ellátási formában igénybe vehesse!

Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben nem lesz a kormánynak forrás a arra, hogy óvodai hálózatot bővítse, és nem lehet további álságos férőhelybővítéssel trükközni, amelyben egy tollvonással lecsökkenti az egy gyerekre kötelezően előírt négyzetmétert . 2014 őszétől, a kötelező óvodáztatás indulásakor több tízezer férőhely fog hiányozni, de jelenleg a CSANÁK nem válthatják ki ezt az égető szükségletet, pedig ezek nagyobb beruházás nélkül, csupán néhány átalakítással szinte azonnal létesíthetőek és így mindenkinél rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a szülők igényeihez.

A családi napközi egy igazi sikertörténet lehetne, de ma teljes tanácstalanság van a szülők körében, senki nem tudja, hogy a ma bölcsődébe vagy CSANÁ-ba járó gyereke jövőre hol tudja folytatni!

Ha ugyanis a családi napközik nem válthatják ki a kötelező óvodai részvételt, akkor súlyos válsághelyzet áll elő: sem férőhely nem lesz az óvodákban, sem helyettesítő intézményt nem engedik átvállalni a szül ők gondjait. Nem tételezünk fel szándékosságot, de rendkívül méltánytalan, hogy kikerült a köznevelési törvényből, hogy ha óvodapedagógust alkalmaz a CSANA, akkor kiválthatja az óvodát. A CSANÁK 70-80%-a megfelelne ennek . Kérdés akkor, kinek az érdeke, hogy ellehetetlenítsék a CSANÁK helyzetét és súlyos akadályokat gördítsenek a kisgyerekes anyák munkába állása elé?

Tisztelt Miniszter úr, kérem, válaszát: mi lesz a családi napközikkel? Nem érzékelik-e, hogy hibát követtek el, amikor kivették a CSANA helyettesítő szerepét a törvényből? Szándékukban áll-e rendezni ezt a kérdést, hiszen egy év múlva már beiratkozás van, ezek a gyerekek ma már bölcsődébe járnak, vagy ha otthon vannak, az édesanyjuk már munkát keres. Mit mondhat a munkáltatónak, vajon lesz-e intézmény, ahol ellátják a gyermeket?

Amennyiben az óvoda kötelezettség alól felmentett gyerekek fejlesztését és gondozását a szülők családi napköziben szeretnék megoldani, vajon meg fogják-e kapni ezek az intézmények a gyermekek után járó normatívát?

Kérem Miniszter urat, hogy megnyugtatóan tisztázza ezeket a kérdéseket, hiszen fontos, hogy a kisgyermekes szülők legalább egy évre előre lássák, kire bízhatják a gyermekeiket. Szintén fontos ez a kérdés a jelenleg is családi napközit működtető vállalkozók számára, illetve azok számára, akik jelenleg fontolgatják az új családi napközi nyitását, illetve a meglévők fejlesztését.

Kérem Miniszter urat, hogy megnyugtatóan tisztázza ezeket a kérdéseket, hiszen fontos, hogy a kisgyermekes szül ők legalább egy évre előre lássák, kire bízhatják a gyermekeiket. Szintén fontos ez a kérdés a jelenleg is családi napközit működtető vállalkozók számára, illetve azok számára, akik jelenleg fontolgatják az új családi napközi nyitását, illetve a meglévők fejlesztését.

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2013. március 4.

Ertsey Katalin
országgyűlési képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr665249761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

óvónők (törölt) 2013.05.25. 18:16:56

Ki ellenzi hát mi az óvónők.hu óvónői????????????
Mi óvodapedagógusok vagyunk??????????? A csanákat szerintünk le kellene rombolni és behinteni pétisóval! Pénznyerlő hazug társaság!
A szülőket félrevezetik mindenféle jól csengő foglalkozásokkal, ami persze kamu?????? A szülő hiszékeny és ostoba!!!!!!!!!!!!!!
Ezt mi mondjuk az óvónők.hu óvónői akik diplomások és sokat tanult emberek vagyunk???????????????
Az önkormányzati óvoda ingyenes sokkal képzettek az ott dolgozok ??????????
Lesz hely mert a kormány megoldja??????? Ja még csana elleni szervezetünk is van??????????

Csupa kérdőjellel!!!!!!!!
süti beállítások módosítása