Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Válasz a szakképzetlen munkavállalókat érintő kérdésre

2013.10.03. 16:04 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Ön is beleesik abba a hibába, hogy egy 10 évre szóló stratégiai célkitűzés teljesülését szeretné alig 3 év elteltével számon kérni. Mindenki által ismert, hogy milyen súlyos helyzetben volt az ország a kormányváltás időszakában és milyen szűk volt a kormányzati mozgástér a magas államadósság következtében. Az ország teljes újjászervezésére és megújulására volt szükség, ami értelemszerűen nem valósítható meg egyik napról a másikra. Különösen érvényes ez a megállapítás a munkaerő-állomány foglalkoztathatóságának javítását és képzettségi szintjének emelését tekintve. Ez ugyanis előfeltétele annak, hogy a versenyszféra által létrehozott munkahelyeket megfelelő munkavállalókkal lehessen betölteni.

Kép forrása: www.celcafeteria.hu

A Kormány a kitörési pontot az oktatási és a szakképzési rendszer megújításában és modernizálásában látja. A globális válság utáni második  szerkezetváltás egyértelművé tette, hogy a gazdaság csak korlátozott keretek között fog munkalehetőséget biztosítani a képzetlen munkaerő számára. Ehhez aktív állami intézkedésekre van szükség.

Az alacsony iskolai végzettségű dolgozók munkahelyeinek megvédése és lehetséges bővítése érdekében vezettünk be jelentős mértékű kedvezményt a Munkahely Védelmi Akcióterv keretében. Az eddigi adatok azt jelzik, hogy a munkaerőköltség támogatása eredményes eszköz a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű  rétegek foglalkoztatásának elősegítésében.   2013   júliusáig   mintegy 50 ezerrel nőtt azoknak a szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak a létszáma, akik után a munkáltatók járulékkedvezményt vettek igénybe.

A szakképzetlen munkaerő foglalkoztatásában a KSH munkaerő-felmérése szerint 2010 óta mintegy 30 ezer fős növekedés figyelhető meg. Ezen belül a legfeljebb 8 általános végzettséggel rendelkezők foglalkoztatása 22 ezerrel csökkent, míg az érettségivel rendelkező szakképzetlen munkavállalóké 50 ezerrel  emelkedett. Ezek az adatok világosan alátámasztják a fő trendet. Szakképzettség hiányában a legfeljebb alapfokú végzettségűek foglalkoztatási esélyei folyamatosan csökkennek a munkaerőpiacon.

Fentiekre tekintettel a foglalkoztathatóság megőrzése, fenntartása érdekében helyez nagy hangsúlyt a Kormány az átmeneti jellegű közfoglalkoztatásra és még inkább a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésekre. A szakképzettséggel nem rendelkezők foglalkoztatásból történő kiszorulása ugyanakkor nem új jelenség, és az európai átlagtól való évtizedes lemaradás okai döntően nemcsak mennyiségi, hanem minőségi természetűek. Ez általánosan érvényes az Unióhoz újonnan csatlakozott, közép-kelet-európai volt szocialista országokra. A szakképzettséggel nem rendelkező, alapfokú végzettségű munkavállalók foglalkoztatási szintje ugyanis Szlovákiában 15%,  Csehországban 21,1%, Lengyelországban pedig 23,4% volt 2012-ben.

Magyarországon 26,5%-os volt az alapfokú végzettséggel rendelkezők foglalkoztatási rátája tavaly, ami 0,5 százalékpontos javulásnak felelt meg két év alatt.

 

Budapest, 2013. szeptember 20.

Tisztelettel: 

Varga Mihály.png

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr365549313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.