Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Miniszteri válasz a beteg gyermekek támogatására

2013.09.17. 11:59 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszonyok!

Az Önök által feltett. „Felülvizsgálják-e a beteg gyermekek támogatását a súlyos problémák hatására?” című írásbeli kérdésükre miniszter úr nevében és megbízásából az alábbi választ adom .

Kép forrása: www.femina.hu

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003 . ESZCSM rendelet 2013. április 1-jétől hatályos módosítása a Magyari Program Egyszerűsítési Programjának végrehajtását szolgálta. A módosítás az igazolás-kiállítás rendjének egyszerűsítését, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, fogyatékosságok pontosabb meghatározását célozta. A módosítás célja volt az is, hogy harmonizálja a jogszabályt az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendelettel, amely már ún. BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kódok szerint sorolja fel a betegségeket az egységes alkalmazás érdekében.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai számos szakértő bevonásával alakították ki konszenzusukat arra vonatkozóan, hogy a betegségcsoportok nevesítése szakmailag pontosan, továbbá a betegségteher szempontjából méltányosan kerüljön pontosításra. A szakmai javaslatok alapján a jogszabály az asztma és a laktóz intolerancia tekintetében pontosult oly módon, hogy ahol a gyermek számára teljes értékű életminőség biztosítható a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett – amely az asztma esetében 90 százalékos OEP támogatással jár - azok az állapotok a korábbihoz képest ne legyenek a jogosultság szempontjából félreérthetők. A jogszabály előterjesztését megelőző szakmai egyeztetések a szakmai grémium, továbbá a ritka betegségek esetében további szakértők bevonásával történtek. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatainak javaslata alapján készült el a jogszabály módosítás tervezet, melyet ágazati-, tárcaközi-, közigazgatási-, végül pedig társadalmi egyeztetés követett. Az egyeztetésre számos észrevétel érkezett, melyek közül a megfelelő indokolással alátámasztott javaslatok átvezetésre kerültek. 

A rendelet kihirdetését követően is nyitottak maradtunk az észrevételek fogadására a szükséges intézkedéseket indokolt esetben – ahogyan eddig is – továbbra is megtesszük, mivel több, mint ezer betegség BNO kódja került nevesítésre. Minden, szakmailag megalapozott javaslatot szakértők bevonásával mérlegelünk. Jelenleg is folyamatban van egy, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és gyermekgyógyászat tagozatától érkezett jogszabály módosítási javaslat átvezetése.

 

Budapest, 20I3. augusztus 13,

Üdvüzlettel:

Doncsev András
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr465519919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lényeglátó 2017.09.14. 14:28:29

Életre ítélve
Milyen sorsot szán, biztosít nekünk az a társadalom, amely meghalni nem engedett, és ma sem engedi a rokkantnak, fogyatékosnak született gyermeket? Öt millió feltételezhetően egészséges gyermeket pusztítottak el, az abortusz eszközével, és élni kényszerítik, a rokkantan, fogyatékosan születettet, ha egyszer megszületett! A humánum nevében elkövetett emberkínzás logikájára mi a magyarázat? A fogyatékos gyerek bánat, lelki anyagi teher a szülőnek, társadalomnak, és önmagának! Húsz-ötven éve még ezek a gyermekek meghaltak a nagyfokú egészség károsodásuk miatt.
Ma az orvostudomány „megmenti őket” nyomorult, kevés örömű, vagy teljesen örömtelen, vegetatív létre! Intézet ápoltságra vagy az eltartottság különböző szintű kegyelemkenyerére szorulva tengessék életüket! Teszi ezt annak ellenére, hogy meggyógyítani soha nem fogja, mert lehetetlen! Emberi, anyagi erőforrást köt le, von el, hogy ezeket az ártatlanokat többnyire emberhez méltatlan életre kényszerítse!
Egy fogy. Gyermek van 15820 családban
Kettő 13050 család
3 gyerek 285 család
4 fogy. Gy. 625 család
5 vagy több 300 család!

Ahol egy családban kettő, vagy több fogyatékos gyerek van, ott okvetlen fel kell vetni, a körzeti orvos, a környezet, és a társadalom felelősségét. Mire gondolok? A fogyatékos, egészségkárosodott, gyermeket szülő nőt. (házaspárt,) a második terhesség előtt, alatt fokozott orvosi vizsgálatnak vetném alá, a következő terhesség és annak kihordása engedélyezése céljából! Tudom sokan felhördülnek, tiltakozni fognak, személyiségi jogokra hivatkozva! De a társadalom jogait, ki védi meg? Amelyre ennek a kétségtelenül szerencsétlen gyerek nevelési, eltartási költségeit majd a szülők is kötelezően, és követelőzően, áthárítani igyekeznek!

Részlet, irodalmi lapban 25 éve megjelent riport/szociográfiámból!