Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Pintér szerint Magyarországot nem érinti az NSA botrány.

2013.09.09. 14:13 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Ön által feltett "Figyelünk-e arra, hogy megfigyelnek-e?" című írásbeli kérdéssel kapcsolatosan, miniszter úr nevében és megbízásából az alábbiakról tájékoztatom.

Az amerikai megfigyelési botrány központjában álló ún. PRISM rendszerrel kapcsolatban a legfontosabb aggály, hogy a magánadatok széles köréhez biztosít hozzáférést, mégpedig készletező jelleggel: az EU tagállamai körében elismert és garantált célhoz kötöttség alapelvét súlyosan sérti abból következően, hogy nem egyedileg meghatározott személyekre vonatkozik, és teljesen általános, vagyis nem kapcsolódik semmilyen, konkrét személyt érintő eljáráshoz.

Az irányításom alá tartozó szerveknél nem keletkezett arra vonatkozóan információ, hogy az amerikai NSA kifejezetten hazánkat érintően is folytatott volna különleges, felderítő tevékenységet, de hazánk, illetve magyar állampolgárok érintettsége - az NSA kapacitásaira, a külföldi kommunikáció lehallgatására vonatkozó hatáskörére, illetve a PRISM rendszer sajtóban is napvilágot látott képességeire tekintettel - nem zárható ki. A magyar nemzetbiztonsági érdekek védelme ezért is nem kizárólag pénzügyi, technikai kérdés: fontos eleme a humán tényező, és e körben a biztonságtudatosság növelése.

Ami hazánk képességeit illeti: az elektronikus hálózatok biztonságának fontosságával a Kormány és a törvényhozás is azonosult, éppen e felismerés nyomán született meg Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája, valamint az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény. Az új szabályozási környezet a védelmi képességek fokozása, a biztonsági események megakadályozása céljából hatékony követelmény- és szervezetrendszert hoz létre.

Az irányításom alá tartozó nemzetbiztonsági szolgálatok — így az Alkotmányvédelmi Hivatal — a nemzetközi titkosszolgálati közösség részeként a kölcsönösség és bizalom jegyében, hazánk nemzetbiztonsági érdekeinek elsődlegessége mentén együttműködést ápolnak az amerikai partnerszolgálatokkal. Ezen érdekekre figyelemmel a lehetséges problémák feltárására az amerikai partnerszolgálatokkal nem folytak és jelenleg sem folynak külön egyeztetések.

Budapest, 2013. július 15.

Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor
Belügyminiszter

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr245503430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.