Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Miért mondott fel egy tízmillió euró összköltségvetésű uniós projektet a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.?

2013.09.09. 13:30 Írásbeli Kérdés Blog

Dr. Kövér László úrnak
az Országgyűlés elnökének

 

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján Miért mondott fel egy tízmillió euró összköltségvetésű uniós projektet a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez.

Kép forrás: www.debmedia.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

Április elején látott napvilágot az a hír, mely szerint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. felmondta a 10 millió euró összköltségvetésű, „Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon” című európai uniós LIFE+ projektet.

Sárosi Eleonóra, a kft. turisztikai és marketing igazgatóhelyettesének közleményében az szerepelt, hogy a cég március 1-jén kinevezett menedzsmentje a társaság új tulajdonosi joggyakorlójával, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósággal közösen megvizsgálta a pályázat célkitűzéseinek jogszabályi hátterét, megvalósításának előrehaladottságát. Ennek során azt állapították meg, hogy a projekt 2012. szeptemberi kezdése óta eltelt fél évben gyakorlatilag semmi sem történt, a pályázatot pedig jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe. A vizsgálat során szintén fény derült arra, hogy a projekt "egyrészt felvállalhatatlan jogi kockázatokkal terhelt", másrészt főbb célkitűzései - különös tekintettel a legeltetési intenzitás növelésére a projekt célterületein - egy időközben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően külső források bevonása nélkül is megvalósítható.

Mivel a hortobágyi génmegőrző által lemondott vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás az eddigi legnagyobb értékű Magyarországon elnyert LIFE pályázat volt, kérem a miniszter úr válaszait az alábbi kérdésekre:

  1. A kft. közlemény szerint a pályázat idén áprilisra „felvállalhatatlan jogi kockázatokkal terheltté” vált Kérem, nevesítse az ún. jogi kockázat tartalmát, valamint indokolja meg a hirtelen felmerült jogi kockázatok konkrét okait!

  2. A megállapítások között szerepelt az is, hogy a projekt 2012. szeptemberi kezdése óta eltelt fél évben gyakorlatilag semmi sem történt. Mi ennek a magyarázata és kit terhel a felelősség emiatt?

  3. Kit terhel a felelősség azért, hogy a pályázatot pedig jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe?

  4. A vizsgálat azzal a megállapítással zárult, hogy a projekt "egy időközben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően külső források bevonása nélkül is megvalósítható." Ha ez igaz, kérem, nevezze meg azt a két milliárd Forint nagyságrendű nemzeti forrás pontos helyét, amelyből a hortobágyi védett területek természetvédelmi fenntartására hasonló mértékű lehetőség nyílik! Mely kormányhatározatra történt utalás a közleményben?

  5. Miért és milyen érdekcsoportok javára mond le az állam a milliárdos uniós fejlesztési támogatásokról és területalapú közvetlen kifizetésekről?

 

Tisztelettel várom válaszát.

Budapest, 2013 . május 6 .

 

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg Lengyel Szilvia
Országgyűlési képviselő
(LMP)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr345503339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása