Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Kormányzati intézkedések az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése érdekében.

2013.09.09. 14:42 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az Ön által feltett „Mit tesz a kormány az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése érdekében? című írásbeli kérdéssel kapcsolatosan, miniszter úr nevében és megbízásából az alábbiakról tájékoztatom.

Kép forrása: www.twice.hu

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése, illetve az antibiotikum rezisztencia visszaszorítása egészségpolitikai prioritás. Hazánkban az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. EüM rendelet tartalmazza a fertőző betegségek felügyeletére és megelőzésére, az antimikrobiális szereknek a humán gyógyászatban való körültekintő használatára irányuló rendelkezéseket, illetve a betegbiztonságra vonatkozó uniós határozatban, valamint ajánlásokban foglalt alapelveket.

A rendelet 2012. évi módosítása során új követelmény lett a dolgozók belépéskor történő infekciókontroll oktatása, és éves infekciókontroll továbbképzése. Ezen felül ágyszámhoz és ellátási szinthez kötötten szabályozza az infekciókantroll szakemberek: jelenlétét.

További előírásként valamennyi mikrobiológiai laboratóriumnak adatokat kell, szolgáltatni a Nemzeti Bakterbiológiai Surveillance rendszerbe, és részt kell venni az Országos Epidemiológiai Központ körvizsgálataiban.

 A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) irányításával folyamatban van két, a prevenció szempontjából fontos szakmai irányelv felújítása. Továbbá a GYEMSZ1 és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal között együttműködés indult az antibiotikum alkalmazás irányítása tárgyában egy új szakmai irányelv fejlesztésére.

 Az Országos lnfekciókcintroll és Antibiotikum Bizottság (OIAB) kidolgozta az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére, és az antibiotikum. rezisztencia visszaszorítására vonatkozó hazai stratégia és akcióterv szakmai koncepcióját. Ez jó alapot jelent a vonatkozó szakpolitikai program kialakítására. Az OIAB javaslatára és közreműködésével kiadták az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levelét az ún. Clostridium difficile fertőzések (CDI) diagnosztikájáról, terápiájáról és megelőzéséről. Ezen túl a közelmúltban a fertőzések visszaszorítása érdekében külön intézkedési tervet dolgoztak ki. A járványügyi helyzet pontos megismerése, illetve a hatékony megelőzés érdekében 2012 áprilisától a CDI a kötelezően jelentendő fertőzések között szerepel.

Budapest, 2013. július 17.

Üdvözlettel:

Doncsev András
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr375503474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.