Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Osztolykán Ágnes kérdez az ELTE XII. kerületi gyakorlóiskolája jövőjéről.

2013.04.22. 14:45 Írásbeli Kérdés Blog

Írásbeli válasz igénylő kérdés

Dr. Kövér László úrnak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXYI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGYhatározat 91. § (1) bekezdése alapján „Milyen lépéseket tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az ELTE XII. kerületi gyakorlóiskolájának megmentése érdekében” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Balog Zoltán emberi erőforrások miniszteréhez.

Kép forrása: www.i-press.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

Mindenki egyetért abban, hogy a magyar közoktatás kiemelkedő szereplői az eötvösi alapokra épülő gyakorlóiskolák. A hagyományosan kiváló eredményekkel működő intézmények nem csak az átlagon felüli minőségi képzéseikkel, hanem sok esetben felzárkóztató, tehetséggondozó és innovatív tevékenységükkel is kitűnnek. Ezek az iskolák nemcsak a diákok, hanem a leendő magyar pedagógusok színvonalas képzése okán is rendkívül fontos feladatot látnak el. Sajátos szegmensét jelentik egyszerre a köznevelés és a felsőoktatás rendszerének.

Ugyanakkor a minőségi pedagógusképzés biztosítása miatt a gyakorlóiskolák fenntartása többletforrásokat igényel. Az ELTE Kiss János altábornagy utcai Gyakorló Iskolája az egyetem nehéz anyagi helyzete miatt került veszélybe, és azóta sajnos kiderült, hogy a középiskola i részleget jelenlegi formájában nem lehet tovább működtetni, azt be fogják zárni. Az iskola osztályai és pedagógusait különböző más oktatási intézmények veszik át.

Nyilvánvalónak tartjuk, és ebben is egyetértünk, hogy a változás legyen bármennyire is zökkenőmentes, mindenféleképpen kellemetlenségekkel, fennakadásokkal, nehézségekkel fog járni a diákok, tanárok és szülők számára is. Bármilyen változás egy-egy osztályközösség életében negatív hatásokkal jár, bármennyire is próbálják ezeket tompítani.

Kép forrása: www.index.hu

Az ELTE XII. kerületi gyakorlóiskolájának kialakult helyzete kapcsán a következő kérdésekre várom a Miniszter Úr tájékoztatását:

  1. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ milyen megoldási lehetőségeket vizsgált a jelenlegi intézményi keretek megtartása, az iskolaváltás elkerülése érdekében?
  2. Az EMMI és a KLIK által megvizsgált lehetőségek miért nem valósulhattak meg?
  3. Hogyan és milyen formában kereste az EMMI és a KLIK a kapcsolatot az iskolát fenntartó ELTE-vel? Miért akadtak el a tárgyalások, egyáltalán került-e sor ilyen tárgyalásokra az intézmény megmentése érdekében?
  4. Miért nem volt arra lehetőség, hogy a KLIK jelenlegi formájában átvegye a középiskolai rész fenntartását és működtetését?
  5. Miért nem volt arra lehetőség, hogy a gyakorlóiskola az egyik közeli, kerületi oktatási intézmény kihelyezett részlegeként működhessen tovább?
  6. Az EMMI és a KLIK számít-e további gyakorlóiskolákra vonatkozó változásokra, esetleges bezárásra, átszervezésre?

Pontos válaszait előre is köszönöm!

Budapest, 2013. március 28.

Osztolykán Ágnes
országgyűlési képviselő
(LMP)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr635240460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.