Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Vágó Gábor kérdése a költségvetés kiigazításáról.

2013.04.15. 07:33 Írásbeli Kérdés Blog

 Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Kövér László úrnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján Milyen költségvetési kiigazítást tervez a kormány a költségvetés egyensúlyának biztosítása céljából?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Kép forrása: fn.hir24.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

A költségvetés 3. számú módosítása valamint a gazdasági körülmények alakulása jelzi, hogy Matolcsy György „utána az özönvíz” jelleggel hátrahagyott egy láthatóan már márciusban megbukott költségvetést.

Az NGM adósságnyomásmérője is vörösen villog hiszen jelek szerint a kormány elbukja az államadósság növekedés elleni harcot. A kormány adatai szerint az adósságráta 80,5 %, ez a mutató utoljára 2009-ben volt ezen a szinten. Az alacsony gazdasági növekedés és a lecsökkent infláció miatt olyan alacsony lehet idén a nominális GDP növekedési üteme, hogy jó eséllyel növekedhet az államadósság-ráta, megsértve ezzel az alaptörvénybe foglalt szabályt.

Recesszióba fordult a gazdaság másrészt több tervezett bevételi előirányzat befolyása kétséges. A tranzakciós illetékből – sárgacsekk adóból -  származó bevételnek jelentős része nem folyt be. A bevételi kockázatok továbbra is fennállnak hiszen például a pénztárgépek online bekötésétől várt jelentős összeg befolyása kétséges, ahogy az e-útdíjból származó bevétel is. Azaz mindazok a bevételi kockázatok, - amikre a Költségvetési Tanács is felhívta a figyelmet, - továbbra is fennállnak.

Ebből úgy tűnik, hogy a kormánynak több 100 milliárd forintos kiigazítást - és ezzel további gazdasági lassulást - kellene lenyelnie az idén ahhoz, hogy tarthassa az alaptörvénybe foglalt adósságszabályát. Márpedig a növekedési kilátások nem kecsegtetőek, a költségvetési deficit miatt életben lévő túlzott-deficit eljárás alóli kikerülés miatt Brüsszelből nagyítóval követik a költségvetési fejleményeket, ők nem nyelik be a trükköket, amiket a kormány az embereknek megpróbál eladni. Ha a kormánynak tényleg hangsúlyos célja, hogy idén kikerüljünk a túlzott-deficit eljárás alól, akkor kénytelen lesz lépnie a következő hónapokban, amennyiben nem indul be a növekedés.

A Matolcsy-féle MNB 0,5%-os növekedést jelez előre, ami bizonyos szempontból optimista, hiszen megismétli azokat a tavalyi előrejelzéseket, amikor még nem volt ismert az utolsó negyedévi drámai gazdasági visszaesés adata.

Összességében a jelenlegi ismereteink szerint legjobb esetben is stagnálásra lehet számítani az idei gazdasági teljesítménnyel kapcsolatban.

Mindezek után kérdezem miniszter urat, milyen költségvetési kiigazításokat tervez hogy megfeleljen a kormány az államadósság szabálynak másrészt megmaradjon az esély hogy kikerüljünk a túlzott-deficit eljárás alól?

Mekkora összegben és milyen eszközök alkalmazását tervezi? Mennyire kívánja elődje nem-ortodox ötleteit alkalmazni? A kiszámíthatóság és bizalom helyreállítását hajlandó kockáztatni a költségvetési kiigazítás érdekében, ahogy azt elődje tette?

Várom miniszter úr válaszát.

Budapest, 2013. április 5.

 Vágó Gábor
országgyűlési képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr735223159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.04.22. 00:01:47

Egyre több olyan felvetést hallani hogy a miniszter elnök úrnak esetlegesen mentális problémái vannak (van olyan vélemény, mely szerint ezért látható némely TV felveteleken, hogy a száját kenyszerdetten rágja). Kezelik-e, vagy az elmúlt időben kezelték-e a miniszterelnök urat mentálhigiénás problémával, és ha igen, okoz-e olyan gondot, ami miatt nem tudná ellátni hivatalát?
süti beállítások módosítása