Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Miért nem teljesült a Kormány szakképzetlen munkavállalók foglalkoztatásának növelésére vonatkozó választási ígérete?

2013.10.03. 15:48 Írásbeli Kérdés Blog

Dr. Kövér László úrnak
az Országgyűlés elnökének Helyben

 

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország  Alaptörvénye   7.  cikk  (2)  bekezdése,  az  Országgyűlésről   szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján „Miért nem teljesült a Kormány szakképzetlen munkavállalók foglalkoztatásának növelésére vonatkozó választási ígérete?" címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

 Kép forrása: www.signal.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

A magyarországi alacsony foglalkoztatás egyik legfontosabb jellemzője az alacsony képzettségűek kirívóan alacsony foglalkoztatása és az egymást követő kormányok kudarca munkaerő-piaci részvételük növelésében. Az Eurostat 2011. évi adatai szerint az alapképzettségűek és az érettségivel nem rendelkező középfokú végzettségűek foglalkoztatási rátája Magyarországon  37,7%, szemben az EU 53,5%-os arányával.

Ha megnézzük a munkahelyvédelmi akcióterv szakképzetlen munkavállalók után igénybe vehető járulékkedvezményeinek hatását a munkanélküliségi  adatokban, akkor azt látjuk, hogy érdemben nem csökkent a szakképzetlen munkanélküliek száma, arányuk pedig gyakorlatilag változatlan (ez ráadásul azzal együtt így van, hogy a szakképzetlen közfoglalkoztatottak nem szerepelnek az álláskeresési statisztikában). Azaz a közel  200 ezer  szakképzetlen munkavállaló után érvényesített járulékkedvezmény csak a már munkában levőket érte el, az állástalanokat nem, vagy alig.

A Fidesz választási programjában a szakképzetlen munkavállalók piaci (!) foglalkoztatásának növelését ígérte. A programban az állt, hogy "Az egymillió új  munkahelyet  a Magyarországon működő vállalkozások teremtik meg. Ahhoz, hogy a vállalkozások munkahelyet teremtsenek, bizalomra és kiszámítható gazdasági/politikai környezetre van szükség. A stabil környezet azonban nem elégséges, egyfelől ugyanis forrásokra, forgótőkére is szükség van ahhoz, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, másrészt az új kormányzatnak kiemelt figyelmet kell fordítania a munkaerő-intenzív ágazatokra is. A munkahelyek jelentős részét felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell a vállalkozóknak létrehozniuk, hiszen közöttük sok a munkanélküli vagy az inaktív. Az ilyen típusú új munkahelyek döntő többsége három területen jöhet létre: az építőipar, a mezőgazdaság és a hazai turizmus képes tömegese n felszívni a ma nem foglalkoztatott munkaerőt."

A kormány mindezidáig nem teljesítette választási ígéretét, hiszen nem teremtett kiszámítható gazdasági környezetet, nem fordított kiemelt figyelmet a munkaerő-intenzív ágazatokra, nem segítette - például az építőipart - abban, hogy felsőfokú végzettség nélküli embereket tudjon nagy számban foglalkoztatni. Helyette viszont teremtett több százezer "közmunkahelyet".

Mindezek miatt kérném Miniszter urat, hogy a gazdaság felíveléséről és a foglalkoztatás folyamatos bővüléséről szóló kormányzati sikerek ecsetelését mellőzve válaszoljon arra a kérdésemre, hogy miért nem teljesült a Kormány szakképzetlen munkavállalók foglalkoztatásának növelésére vonatkozó választási ígérete?

 

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

 

Budapest, 2013. szeptember 5.

sz.pngSzél Bernadett.bmp

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr265547900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása