Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Válasz Varga Mihálytól a közmunkabér és a minimálbér közti különbségről

2013.10.02. 17:03 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

A Kormány az adórendszer átalakításánál kiemelten vette figyelembe a foglalkoztatási szempontokat. Az átalakítás egyik fő iránya ezért a munkát terhelő adók  csökkentése és a   forgalmi,   fogyasztási   típusú adók növelése volt. Az egykulcsos, arányos SZJA bevezetése növeli az álláskeresési hajlandóságot és nagyobb munkateljesítményre ösztönöz. A munkavállalási korú népesség gazdasági aktivitásának folyamatos emelkedése is azt támasztja alá, hogy többen keresnek állást, ha jobban megéri dolgozni.

Kép forrása: www.origo.hu

Ebbe a rendszerbe illeszkedik a közfoglalkoztatás bérszínvonalának meghatározása, amelynél az az alapelv érvényesül, hogy a közfoglalkoztatással megkereshető jövedelem legyen lényegesen magasabb a szociális segélyezésnél, de ne érje el a piaci béreket. Ez biztosítja az anyagi motivációt a versenyszférában lévő munkalehetőségek elvállalásához.

További lényeges szempont a költségvetési korlát, az ország mindenkori teherbíró képessége. Magasabb közfoglalkoztatási bérek esetén az állam nyilvánvalóan kevesebb ember számára tudna közvetlen munkalehetőséget biztosítani, ami ellentétes lenne a foglalkoztatási szempontokkal.

Képviselő Asszony félreérti és félreértelmezi a nyilatkozatokat, miközben kérdésében egy területileg differenciált közfoglalkoztatási bérezés lehetőségét veti fel. Ezt az elképzelést a Kormány nem támogatja. Az állami közfoglalkoztatást átmeneti megoldásnak tekintjük, amit csak addig indokolt fenntartani, amíg a versenyszféra nem teremt megfelelő számú munkahelyet. Az ország egyes térségeiben ez gyorsabban, máshol lassabban valósul meg. Ettől függetlenül a jelenlegi ösztönzési rendszert mindenhol fenn kell tartani.

Egyrészt még a leghátrányosabb helyzetű térségekben is van nyári szezonális munkaerő-kereslet és nem lenne célszerű, ha a közfoglalkoztatás elszívná ezektől az ágazatoktól a munkaerőt. Másrészt az országon belüli mobilitás javítása a helyi foglalkoztatásnál szélesebb lehetőséget teremt a versenyszférába történő átmenethez. Ez utóbbit segíti elő például az újonnan bevezetett lakhatási támogatás, amely iránt rövid idő alatt több mint 20 ezres érdeklődést regisztráltunk.

Van tehát értelme a közmunkabér és a piaci bérek közötti különbség fenntartásának. A Kormány egyértelműen a versenyszférában történő foglalkoztatás növelésében látja az ország fejlődésének és felemelkedésének zálogát, ezért minden lehetséges eszközzel ennek kíván elsődleges prioritást biztosítani.

  

Budapest, 2013. szeptember  20.

Tisztelettel:

Varga Mihály.png

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr705547841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása