Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Fazekas Sándor levele a Kapuvári Hús Zrt sorsávalvel kapcsolatban.

2013.09.24. 10:34 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján K/12031. számon hozzám benyújtott, "Valós képpel rendelkezik-e már a Kormány a Kapuvári Hús Zrt. helyzetéről?" című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

Kép forrása: www.magyarhirlap.hu

2013. júniusában K/11432. számon benyújtott, „Sorsára hagyja-e a Kormány a Kapuvári Hús Zrt.-t?” című írásbeli kérdésére adott tájékoztatásom szerint a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kit egy telephelyen üzemelt, úgy, hogy kizárólag csak a termelési technológia sora volt a két társaság között megosztva, ezért a felszámolók fő célja volt, hogy a telephelyet és a technológiai eszközöket egyben, üzemképes állapotban tartsák meg, amelyhez elsősorban befektetőket kerestek. Amiatt azonban, hogy ez az elképzelés kétszeri sikertelen meghirdetés után meghiúsult, valamint a kereskedelmi bankok számára felajánlott felvásárlási lehetőség is eredménytelenül zárult, a felszámolók kettéválasztották a két érintett cég felszámolási eljárását és elsődleges célként az eszközállomány értékesítését határozták meg.

Tájékoztatom Tisztelt Képviselő Asszonyt, hogy a korábbi válaszomban említett polgármesteri és felszámolóbiztosi megkereséshez képest, jelenlegi kérdése okán, rövid úton ismételten megkerestem a felszámolóbiztost.

A rendelkezésemre álló információk alapján arról tudom tájékoztatni, hogy a Kapuvári Hús Zrt. felszámolása a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően zajlik. Időközben ugyanakkor arról is tudomást szereztem, hogy jelenleg több büntetőeljárás folyik a húsüzem korábbi tevékenységével összefüggésben. Az említett büntetőeljárások közül kettőben a cég ÁFÁ-hoz köthető gazdasági tevékenysége, egyben a tulajdonosi kör egymás közötti gazdaság tevékenységei, egyben pedig a cég bankokkal szemben lebonyolított faktorálási tevékenységei képezik a vizsgálat tárgyát.

A fentiekben megfogalmazottak miatt, különös tekintettel egyfelől arra, hogy egy a jogszabályok szerint zajló felszámolási eljárásra a tárcának semmilyen ráhatása sincsen, másfelől pedig arra, hogy a büntetőeljárások jogerős befejezésére még nem került sor, úgy vélem, az, hogy a Kapuvári Hús Zrt. válsághelyzetének kezelésére a Kormány már most konkrét tervet dolgozzon ki, némileg elhamarkodott lenne.

Álláspontom szerint azon alapvető célkitűzés érdekében kell az elképzeléseket és így a feltételezhető megoldási lehetőségeket felmérni és átgondolni, hogy az üzem dolgozóinak és kisebb beszállítóinak érdekei, valamint a térség foglalkoztatottságának fenntarthatósága biztosítható legyen. Bízom benne, hogy ezzel, valamint azzal, hogy a fennálló bizonytalan helyzet lezárulásáig szinte csak légből kapott akciótervek születhetnek, Ön is egyet tud érteni, és támogatni tudja azon felvetésem, hogy a megalapozott megoldási lehet őség megvalósulásához egyértelmű gazdasági és jogi helyzetre van szükség a Kapuvári Hús Zrt.-nél.

Tisztelt Képviselő Asszony harmadik kérdésével összefüggésben megjegyezném, hogy a Kapuvári Hús Zrt. beszállítói köre egyharmad részben külföldi beszállítókból, egyharmad részben hazai, de biztosított beszállítókból, egyharmad részben pedig kis-alföldi és déldunántúli, de nem biztosított beszállítókból áll.

Megítélésem szerint az utolsó beszállítói kör az, amellyel összefüggésben a Kormánynak megoldási lehetőségeket kell találnia. Remélem, hogy Tisztelt Képviselő Asszony is elfogadhatónak tartja, hogy olyan beszállítók követelései, akik kintlévősége más forrásból megtérült, vagy megtérülése folyamatban van, nem kell, hogy ismételten kiegyenlítést nyerjenek.

Kérem válaszom szíves elfogadását, egyúttal képviselői tevékenységéhez további sok sikert kívánok.

 

Budapest, 2013. szeptember 12.

Üdvözlettel:

dr. Fazekas Sándor.bmp

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr165530977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása