Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Kötelező tranzakciós illeték visszatérítés.

2013.07.11. 08:18 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Úr!

Válasz a K/11649. számú írásbeli kérdésére: „Mit tesz a Kormány a tranzakciós illeték áthárítása ügyében?”.

Kép forrása: www.bankmonitor.hu

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése szorosan illeszkedik ahhoz az adópolitikai célkitűzéshez, miszerint az adóstruktúra úgy alakuljon át, hogy abban a munkát terhelő közterhek aránya csökkenjen, a forgalmi-fogyasztási adók szerepe növekedjen, elősegítve ezáltal a munkavállalási hajlandóság és a foglalkoztatás növelését, de nem veszélyeztetve a költségvetési célok megvalósulását.

Az adóterhelés fogyasztási adók irányába történő átalakításának célját követve, a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével egy olyan közteher került bevezetésre 2013. január 1-jén, amely – csekély mérték mellett, széles alapokon meghatározva – alkalmas eszköz a költségvetési bevételek biztosításához. A pénzügyi tranzakciós illeték kialakításakor a lehető legmesszemenőbben figyelembe vettük a fogyasztók érdekeit, ezért az illeték alanyaiként nem a fogyasztók, hanem maguk a pénzforgalmi szolgáltatók lettek meghatározva.

Fentieken túl az is megállapítható, hogy a szabályozás egyetlen rendelkezése sem ad felhatalmazást arra a pénzforgalmi szolgáltatóknak, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket közvetlenül áthárítsák az ügyfeleik részére. Ezekkel a felsorolt intézkedésekkel kívánjuk biztosítani, hogy az illetékfizetésre kötelezettek között erős verseny alakuljon ki annak érdekében, hogy az illetékfizetési kötelezettségből adódó tehernövekedésüket a lehető legkisebb mértékben hárítsák át a fogyasztókra.

Természetesen, a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését követően a pénzforgalmi szolgáltatók is különbözőképpen reagáltak a szabályozási környezet változására, különbözőképpen változtak a szolgáltatások díjai. A pénzforgalmi szolgáltatások díjai áthárításának kérdése azonban kívül esik a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény szabályozási köréből, az elsősorban fogyasztóvédelmi kérdésnek tekinthető.

A fentiek alapján bizonyára Képviselő úr is örömmel értesült arról, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több alkalommal is eljárást indított a pénzforgalmi szolgáltatások nyújtására irányuló szerződésekben foglalt díj számítási módjának hátrányosan egyoldalú módosítását tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt, és több pénzforgalmi szolgáltatót arra kötelezett, hogy a jogosulatlanul áthárított tranzakciós illetéket ügyfelei számára térítse vissza.

 

Budapest, 2013. július 10.

Tisztelettel:

Varga Mihály
Nemzetgazdasági Miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr505400011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása