Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Mennyire megalapozottak a kormány atomerőmű-bővítési elképzelései?

2013.07.10. 12:36 Írásbeli Kérdés Blog

Dr. Kövér László úrnak
az Országgyűlés elnökének

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján „Mennyire megalapozottak a kormány atomerőmű-bővítési elképzelései?" címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez.

Kép forrása: www.greenpeace.hu

Tisztelt Miniszter Asszony!

A paksi atomerőmű Magyarország legnagyobb áramtermelő cége, egyben pedig nukleáris reaktorai miatt olyan üzem, amelynek a működésével kapcsolatban a környezeti és egészségügyi kockázatokat az ország valamennyi polgára viseli. Ezért kiemelten fontos, hogy az erőmű üzemidő-hosszabbításával illetve bővítésével kapcsolatos kormányzati döntések átlátható módon szülessenek meg, széleskörű szakmai, társadalmi és politikai konszenzusra támaszkodjanak, és világos szakmai érveléssel a közvélemény számára is megmagyarázhatóak legyenek.

Kérem, hogy a fentiek érdekében szíveskedjék tényszerű, részletes és érdemi választ adni a következő kérdésekre?

- Amennyiben a paksi bővítés a kormány terveinek megfelelően megtörténik, az hogyan fogja érinteni az Energia 2020 Stratégiában rögzített, Magyarországra vonatkozó megújulós célkitűzéseket? A tervezett két új paksi blokk nem fogja-e kiszorítani az árampiacról a megújulós beruházásokat, illetve nem fogja-e elszívni előlük a finanszírozási forrásokat, készült-e ezzel kapcsolatban megfelelő mélységű hatásvizsgálat?

- Létezik-e olyan energiafelhasználási prognózis, amely egyértelműen igazolja, hogy a tervezett új paksi blokkok kapacitására a magyar energiarendszerben valóban szükség van?

- Létezik-e olyan hatástanulmány illetve számítás, amelyből kiderül, hogy Magyarországnak a rendelkezésére álló szűkös pénzügyi erőforrásokat jobban megéri atomreaktorok építésére fordítani, mint mondjuk az energiahatékonyság növelésére vagy a megújulók támogatására?

- Létezik-e megalapozott kormányzati elemzés a bővítés pénzügyi, illetve külpolitikai/külgazdasági kockázatairól - ha igen, hol érhető el, és melyek a fő megállapításai?

- Milyen szakmai érvek támasztják alá az elektromos energiatermelés még mélyebb centralizációját a decentralizált illetve a megújuló alapon történő energiatermeléssel szemben? Mi indokolja, hogy nem a lokálisan kiaknázható megújuló energiaforrások alkalmazásának bővítésére alapozza a kormány az energiapolitikáját?

 -További nukleáris energiatermelő kapacitások beindítása (külföldi technológiára, külföldi üzemanyagra és külföldi hulladékfeldolgozó kapacitásra épülve) még jobban csorbítja Magyarország (energia)szuverenitását. Ez nem mondd ellent a függetlenség megteremtésére és a gazdasági szabadságharcra vonatkozó kormányzati téziseknek?

 

Budapest, 2013. június 21.

sz.pngSzél Bernadett
országgyűlési képviselő
(LMP)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr535398894

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2013.08.24. 21:44:46

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és en...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.08.24. 21:16:13

Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

Nézzük csak meg a következő animált rajzon a paksi atomerőmű működési elvét.

Bővebben itt:
vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep
süti beállítások módosítása