Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Azok a devizaadósok, akik kimaradnak a kormányzati programokból...

2013.05.27. 10:37 Írásbeli Kérdés Blog

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Ön által feltett „Mire számíthatnak az eddigi kormányzati programokból kimaradó hiteladósok?” című írásbeli kérdésre Varga Mihály Miniszter Úr nevében és megbízásából az alábbi választ adom.

Kép forrása: Vágó Gábor Facebook profil

A Kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott a nehéz helyzetbe került adósok megsegítése, terheik enyhítése érdekében. A magyar lakosság lakáshitel állományának azon belül is a deviza adósság – drámai mértéke, és ebből adódóan a bajba jutott hitelesek egyre növekvő száma hazánk egyik legsúlyosabb gazdasági és társadalmi problémája, a szocialista kormányok öröksége.

A devizahitellel, jelzáloghitellel rendelkező adások magas számára és eltérő lehetőségeikre tekintettel nincs egyetlen, mindenkinek megfelelő megoldás, ezért több program került kialakításra. Bevezetésre került a kényszerértékesítési kvótarendszer, vagy a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége, melynek segítségével több, mint 170 ezer bajba jutott adós végleg mentesülhetett devizahiteleitől. Jelentős árfolyammozgás megakadályozása érekében a Kormány bevezette az árfolyamrögzítést, kamattámogatást nyújtott a kisebb lakásba költözők részére, valamint lehetővé tette a késedelmes devizahitelek forintra váltását, és egy részének végleges elengedését. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. és az Ócsai Szociális Családiház-építési Program a leghátrányosabb helyzetben lévő, korábban jelzáloghitelt felvevő forint- és devizahitel-adósok megsegítésére biztosít lehetőséget.

A lakáshitelesek érdekében hozott intézkedések igénybevételét a Kormány folyamatosan vizsgálja, és szükség esetén módosítja a feltételeket, kezdeményezi a törvényi szabályok átalakítását, kedvezőbbé tételét, illetve az igénybevételre vonatkozó határidők meghosszabbítását.

Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a Magyar Bankszövetséggel, egyeztetjük a további lépésekre és segítségekre vonatkozó javaslatokat. Megvizsgálunk minden kezdeményezést a lakossági devizakitettség csökkentése és a banki hitelezési aktivitás elősegítése érdekében. A jelzáloghitellel rendelkező adósok megsegítését szolgáló intézkedéseknek azonban költségvetési vonzata is van, tekintettel kell lenni a költségvetés korlátozott teherbíró képességére. A napirenden lévő témákat a Kormány egyben kezeli. Miután a további intézkedésekről még nem született döntés, jelenleg a kérdésre nem tudunk konkrét tájékoztatást adni.

Az Országgyűlés 2013. május 31-éig meghosszabbította az árfolyamgát igénybevételére vonatkozó határidőt. Azok az adósok, akik kezdeményezik hitelezőjüknél az árfolyamrögzítést 2017. június 30-áig a jelenleginél alacsonyabb, rögzített árfolyamon teljesíthetik törlesztési kötelezettségüket. A rögzített árfolyam svájci frank alapú hitelnél 180 HUF/CHF, euró hitelnél 250 HUF/EUR, japán jen esetén pedig 2,5 HUF/JPY. Az árfolyamrögzítés igénybevételének feltétele, hogy az adások fizetési késedelme nem haladhatja meg a 90 napot, a hitel összege pedig felvételkor a 20 millió forintot. A 2012. április 1-jén hatályba lépett módosítás szerint az árfolyamgátat választó ügyfeleknek csak az elhalasztott tőketartozást kell majd megfizetniük a gyűjtőszámla-hitelből, a gyűjtőszámla-hitel kamatrészét 50-50% arányban a bankok és a költségvetés viseli. A költségvetés viseli továbbá a 270 CHF/HUF, a 340 EUR/HUF és a 3,3 JPY/HUF árfolyamszintek feletti árfolyamkockázatot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint 2013. március 31-éig már 150 ezer hiteladós, az érintettek körülbelül 33%-a kötött árfolyamgát szerződést. A gyűjtőszámlahitellel rendelkezők március végéig 9,2 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek.

2012-ben kezdte meg a működését a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET), amely a szociálisan leginkább rászorult hiteladósoknak nyújt segítséget függetlenül attól, hogy deviza- vagy forinthitelt vettek-e fel. A NET megvásárolja a hiteladós ingatlanát, de az adós méltányos bérleti díj fizetése ellenében bérlőként változatlanul a lakásában maradhat, miközben a hitelező elengedi a jelzáloghitel tartozásból fennmaradt hátralékát . A jogosultsági feltételeket a Kormány tavaly több alkalommal is szélesítette. Május 17-én fog hatályba lépni a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi LIII. törvény, amelynek köszönhetően tovább bővül a NET programjára jogosultak köre.

A NET már 3.300 ingatlan-felajánlást fogadott be. A felajánlások száma folyamatosan emelkedik. 2013-ban a költségvetési törvény alapján 33 milliárd forint áll a NET rendelkezésére az ingatlanvásárlások lebonyolítására. A NET program 2014 végéig 25 ezer család lakhatását oldhatja meg hosszú távon.

A fizetési nehézségekkel küzdő bérlőkkel kapcsolatos szociális problémák megoldása érdekében intézkedési terv készül. A kidolgozás alatt lévő koncepció alapvető eleme, hogy az állam felelősségvállalásán túlmenően az érintettek együttműködése is szükséges.

Budapest, 2013. május 24.

Üdvözlettel:

Dr. Cséfalvay Zoltán
(Nemzetgazdasági Minisztérium)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr205319943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása