Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Schiffer András és Osztolykán Ágnes kérdése "Alkotmányos értékválság és szélsőjobboldali gesztuspolitizálás" címen.

2013.04.26. 16:39 Írásbeli Kérdés Blog

Dr. Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. (1) bekezdése alapján „Alkotmányos értékválság és szélsőjobboldali gesztuspolitizálás? ” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánunk benyújtani Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

Kép forrása: www.piroslapok.blog.hu

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Más alkalmak mellett Ön 2010 . szeptember 13-án a parlament falai között kijelentette, hogy  „elfogadhatatlan, hogy ha valaki valaminek születik, akkor potenciális bűnözőként kezeljék. Az emberi méltóság szempontjából mindannyian egyenlők vagyunk.”

Ön 2012. április 3-án a parlament falai között kijelentette, hogy „[a] kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít, és garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni.”

Ön 2012. december 3-án a parlament falai között elmondta; „Ameddig én ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet semmilyen bántódás hite, meggyőződése vagy származás a miatt. Szeretném világossá tenni (...), hogy mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat.”

Ezt követően hozzátette „egyszer önt megtámadták a származása miatt itt a parlamentben. Akkor megígértem önnek, hogy bármi is történik, rám számíthat . Most hiába beszél kettős beszédről, hiába nem fogadja el a gesztusunkat, akkor is: ha önt bármilyen bántódás éri, ránk számíthat, mi meg fogjuk önt védeni.”

Ön mindezen túl számtalan alkalommal jelentette ki,  hogy „megvédjük Magyarországot és az itt élő embereket”.

Ha mindezek nem pusztán üres ígéretek lettek volna, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013 . március 15-e alkalmából nem adhatott volna állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét a Kárpátia zenekar énekesének, a homofób Petrás Jánosnak, valamint miniszteri hatáskörben nem adományozhatott volna Tánc sincs Mihály-díjat a rasszista megnyilvánulásairól és képtelen összeesküvés-elméleteiről elhíresült Szaniszló Ferencnek.

Az állami kitüntetések adományozásának feltételeit meghatározó, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011 . évi CCII. törvény, illetve a kitüntetéseket alapító egyéb jogszabályok, így az emberi er őforrások minisztere által adományozható elismerésekről szóló 49/2012. (XII. 15.) EMMI rendelet határozzák meg azt, hogy a jogalkotó mely értékeket tekint kitüntetésre érdemesnek . Ezek az értékek Magyarország alkotmányos értékrendjének (az Alaptörvényben megfogalmazott, illetve azokból levezetett értékeknek) szerves részét képezik. Összhangban a 47/2007.(VII.3.) AB határozattal az ebbe az értékrendbe ütköző kitüntetés az értékrend sérelmén keresztül az Alaptörvénybe ütközik. Mind az előterjesztő, mind az adományozó Alaptörvényből fakadó joga és kötelezettsége tehát, hogy tiszteletben tartsa Magyarország alkotmányos értékrendjét, különösen az Alaptörvényben foglalt hierarchikus értékrend „csúcsán” található emberi élethez és méltósághoz való alapjogot.

A fentiek tükrében kérdezzük a Tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy a cigányterrorról értekező Szaniszló Ferenc vagy a Magyar Gárda indulóját szerz ő, homofób Petrás János által képviselt eszmék a kormány által kitüntetésre érdemesnek tartott értékek?

Hogyan fordulhat el ő, hogy egy olyan időszakban, amikor a szélsőjobboldali uszítás hangosabb a parlamenten belül és kívül, mint valaha, a kiemelked ő újságírói tevékenység elismerésére adományozható Táncsics-díj esetében, ugyan külső kezdeményezésre, de a szakmai tevékenységet és életutat bemutató részletes indokolási kötelezettség, és a miniszter által felkért személyekb ől álló bizottság általi döntés-előkészítés ellenére egy nyíltan kirekesztő nézeteket való személy kaphatta a díjat? De ami ennél is nagyobb baj, hogyan születhetett meg Petrás János esetében maga a miniszterelnöki előterjesztés? A Nemzeti Együttműködés Rendszere alkotmányos értékválságának egy újabb mélypontjára érkeztünk vagy ismét a szélsőjobboldali szavazóknak tett visszataszító gesztust a kormányzat?

Várjuk megtisztelő válaszát.

Budapest, 2013. március 18.

Schiffer András és Osztolykán Ágnes
országgyűlési képviselők
(LMP)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr325248406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása