Ragadj tollat!

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran, hogy segíteni tudjunk. Címünk: irasbeli.kerdes@gmail.com

A változás csak rajtad múlik!

Ifjúság 2004-2008.jpg

Kérdések és válaszok

kérdés.jpgválasz.jpg

Schiffer András

schiffer_andras_0.jpg

Szél Bernadett

sz.png

Vágó Gábor

vagogabor.jpg

Lengyel Szilvia

lengyel-szilvia-lmp(1).jpg

Osztolykán Ágnes

385158_239786349410006_324345799_n.jpg

Mile Lajos

923153_637242602966297_963529032_n.jpg

Ertsey Katalin

1956984_1c675a25cd8e487e7718160498d1c1d4_wm.jpg

Mile Lajos kérdése a szerencsejáték-ágazat ellenőrzéséről.

2013.04.15. 07:50 Írásbeli Kérdés Blog

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Kövér László úrnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

 Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján „Itt a piros, hol a piros, azaz mi is a valós helyzet a szerencsejáték ágazat ellenőrzésének területén?”  címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Kép forrása: www.hirextra.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

A Hír TV. 2013. április 5-én terjedelmes anyagban számolt be az illegálisan működtetett nyerőautomaták világáról. Nem játékfilmet forgattak, hanem az oknyomozás odáig is eljutott, hogy valós helyszíneken mutatták be a jogszabály ellenes működést, sőt, a stáb tagjai is kipróbálhattak néhány gépet. Az előző írásbeli kérdésemre adott válaszát nem találtam megalapozottnak és megnyugtatónak, a Hír TV anyaga pedig arról győzött meg, hogy az Ön aláírásával megküldött válasz köszönőviszonyban sincs a valós történésekkel. Azt a kérdést föl sem teszem, hogy miként lehetséges az, hogy egy televízió munkatársai simán bejutnak olyan helyekre, ahová, ezek szerint, az ellenőrzés nem ér oda, a következő kérdéseket viszont fölteszem az érdemi válasz reményében:

  1. Zajlik-e vizsgálat a szerencsejáték gépek, pénznyerő automaták országosan kiterjedt üzemeltetését tavaly ősszel tiltó, illetve újraszabályozó törvénymódosítás óta is működő játszóhelyek, vendéglátóhelyek üzemeltetési gyakorlatával vagy az ezzel összefüggő ellenőrzési gyakorlat, hatósági fellépéssel kapcsolatosan?
  2. Milyen lépéseket tervez a kormány az illegális internet terminálok felszámolására? Egyáltalán: mennyire van tisztában a kormányzat és az ellenőrző hatóságok az illegális működtetés módjaival, az új helyzethez alkalmazkodó manipulációs eljárásokkal, trükkökkel?
  3. A Hír TV. 2013. április 5-én, a témáról adásba került műsora óta milyen konkrét intézkedésekre került sor más tárcákhoz tartozó hatóságok bevonásával?
  4. Ellenőrizték-e a felügyeleti hatóságok a pénznyerő automatákat gyártó cégeknél a technológiai kialakítás szabályszerűségét, csökkentendő a manipulációs lehetőségeket (számláló pörgetés, programtörlések, más eszközök rácsatlakozási lehetőségei stb.)?
  5. Önt megnyugtatja az ellenőrző hatóságok eddigi tevékenysége, vagy tervezik-e az ellenőrzési gyakorlat felülvizsgálatát, átalakítását?
  6. A kaszinókban működtetett automaták ellenőrzése hogyan történik, és mennyire tartja hatékonynak az ellenőrzést? A hagyományos ellenőrzési eljárások mellett – hiszen ezek eddig sem bizonyultak megfelelőnek – miért nem kötelező a kaszinókban működtetett automatákat állami szerverre kötni? Van-e az ellenőrző hatóságnak pontos adata a kaszinókban működtetett pénznyerő automaták tényleges forgalmáról? Az egyes kifizetéseknél minden esetben, a hatóságok által követhető módon készül-e pénztári kifizetési bizonylat?
  7. Tervezi-e a kormányzat a kaszinókban működtetett automaták megadóztatásának és ellenőrzési gyakorlatának módosítását?
  8. Tervez-e a kormányzat valamit tenni a játékfüggő, szenvedélybeteg emberek megsegítésére? Gondolok itt prevenciós eljárásokra, különböző terápiákra.

Kép forrása: www.atet.hu

Várom miniszter úr válaszát.

Budapest, 2013. április 10.

Mile Lajos
országgyűlési képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://irasbelikerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr725223184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzeti csótány írtó 2013.04.21. 20:55:49

Állami szerverre kötni a kaszinókban lévő játékgépeket? Mit szólna ehhez a rogán elvtárs, vajna elvtárs, na és persze lázár elvtárs? Nem azért tiltatták be a játékgépeket, hogy a kaszinókban kevesebb legyen a bevétel. A kaszinóvályúnál ők is ott vannak a sor elején. Előrébb állnak mint az állam bácsi. Számít valamit az hogy a költségvetés romokban hever, iskolák, kórházak zárnak be pénz hiány miatt. Nem számít, csak a zseb legyen tele. Megsértődnek hogy egyesek a halálukat kívánják, viszont őket nem érdekli, hogy sokan öngyilkosok lettek miattuk.
Ne a kocsmákon legyen a hangsúly. Ők azért csinálják, mert különben éhen döglenek.
Undormány ami ebben az országban történik!!!

hopptarisznya 2013.04.22. 08:35:37

Eloszor is, aki ezt ma index cimlapra tette (aprl 22), az vajon tudja-e, hogy 2 napja volt razzia a Senator kaszinokban, es a geepeket lefoglaltak? Tehat a kormanyzat is nezi a HirTV-t. (az egyetlen tenyfeltaro ujsagirat vegzo csatornat... mert az ATV peldul miert nem kepes ilyen leleplezesekre?? A ballibsiknek mindig csak a szajuk jar.. a munka budos)

De lenne egy-ket szavam ehhez a Mile Lajoshoz is, aki most nagyon tettrekesznek mutatja magat. Az irasa meeg a razzia elott szuletett. Nem az O hibaja, hogy csak a kerdes elevulese utan teszik cimpalra... De:
Kedves Mile Lajos!

Folteszi az alszent kerdest, hogy "tervez-e a kormányzat valamit tenni a játékfüggő, szenvedélybeteg emberek megsegítésére?"

Mintha nem tudna, hogy egyedul a Fidesznek volt mersze elkaszalni az egesz jatekipart. Pedig eleg nagy emberekkel csesztek ki. Feltunt-e onnen, hogy a jatekgepek 90% megszunt? Kerdezem Ontol, hogy melyik politikai eronek lett volna mersze ezt megtenni? A kemeny LMP-nek?? Nyihihi... Osszefostak volna magukat felelmukben, ha tudnak milyen fenyegetozesek mentek a hatterben. Utolag meg jatsszak itt a kemeeny legenyt. Most, hogy ezek az erook le lettek torve, es egy-keet vadhajtas megmaradt, ki meri nyitni a szajat a tobbi part is. Ugat a bolha. A kerdese pedig termeszetesen mar nem aktualis, de ezt leirtam fentebb.

hopptarisznya 2013.04.22. 09:07:18

Ami a jatekgepipar tonkretetelet illeti: a ceellal egyet tudok erteni. Az embereket meg kell vedeni onmaguktol. Ezert kapsz buntetest ha nem kapcsolod be a biztonsagi ovet, es ezert uldozik a droghasznalatot is. Viszont a modszer nagyon aljas volt. Igy nem lehet megszuntetni egy agazatot, amiben sok tisztesseges szakember is dolgozott. Programozok, villanyszerelok, butorasztalosok. Ok 10-15 ev alatt specializalodtak a jatekgepekre, es most ezt a tudast egyik naprol a masikra a kukaba dobhatjak. Elhiszem, hogy nem volt mas lehetoseg, mert a jatekgepesek elkezdtek megvenni/megfenyegetni a kepviseloket, de akkor meg minimum jarna valamilyen allami tamogatas, ugyanugy ahogy ezt megkapja egy szaros csirkepucolo is, ha megszuntetik a feje folul a ceget. Azzal szerintem OVI is szamolt, hogy a birosag majd karteritesre kotelezi az allamot a jatekgepes ceegek felee (majd elmondhatja, hogy csak a birosag miatt fizet) viszont ez a tobbszaz kisembert nem vigasztalja.

A nagyokrol is paar szo: most mindenki szidja oket, persze azt maar elfelejtik, hogy ez a dolog legalis volt. Holnaptol a Lotto uzletek beerloit tamadjuk, ha a kozTV-bol erre adnak parancsot? En meeg emlekszem, amikor a 90-es evekben ezek az emberek megharcoltak az uzletert az ukran, orosz, szerb maffiozokkal. (a magyar rendorseg helyett) Tegyuk ossze a kezunket, hogy ok gyoztek. Egy ukran maar reg kinyiratta volna OVI-t egy ilyen huzasert.

Medgar 2013.04.22. 11:07:01

@hopptarisznya: Azóta ingyen busz jár ki a határ melletti kaszinókba....

bunk0 2013.04.22. 12:06:00

Képviselő Úr!

Mégis mi a péró akar lenni az az "illegális internet terminál"?

Csak azért kérdezem mert értek egy kicsit az informatikához, de mindig nyitott vagyok rá hogy új dolgokat tanuljak :)
süti beállítások módosítása